Annonce:
Annonce:

Nu skal de unge svare igen: - Det er et voldsomt generations-tyveri

De unge vælgere vrager Theresa May. Et 'generations-tyveri' er en del af forklaringen, mener ekspert

Corbyn med uheldig placeret high-five (Video: AP)
Annonce:
Følg Politik

Traditionelt set har Labour godt fat i arbejderklassen, mens de Konservative høster mange stemmer hos middelklassen. Men torsdag, når briterne går til valg, er der i højere grad end normalt et andet parameter i spil.

- Det giver god mening at sige, at ’alderskløft’ er vigtigere end ’rig-fattig-kløft’ i den her omgang, siger Nils Arne Sørensen, professor på SDU med britisk politik som kerneområde.

Labour-leder kræver at May træder tilbage

Unge mod May
Theresa May havde et stort forspring i meningsmålingerne, da hun i april udskrev valg. Den sejr ser nu knap så sikker ud, hvor Labour de seneste måneder næsten har lukket hullet til de Konservative.

Det er særligt de unge, som ifølge meningsmålingerne kommer til at støtte Labours Jeremy Corbyn, mens de ældre i høj grad sætter deres kryds ud for Konservative og Theresa May.

Premierminister Theresa may kort før pressemøde i forbindelse med angrebet i London i slutningen af maj. (Foto: Stefan Rousseau/AP)
Premierminister Theresa may kort før pressemøde i forbindelse med angrebet i London i slutningen af maj. (Foto: Stefan Rousseau/AP)

Annonce:

Labours løfte om at fjerne universiteternes dyre undervisningsafgifter er en af forklaringerne, siger professoren.

- Det må man virkelig ikke undervurdere. Selvom det var Labour, som indførte dem i sin tid, er de nu klar til at fjerne dem. Corbyn er lidt ligesom Bernie Sanders i USA: En god taler, som i højere grad taler om idealer end nødvendig politik, siger Nils Arne Sørensen.

- Han taler for en anden omfordeling og fri uddannelse.

Venstreorienterede Jeremy Corbyn. (Foto: Danny Lawson/PA via AP)
Venstreorienterede Jeremy Corbyn. (Foto: Danny Lawson/PA via AP)
 

Theresa May i frådende angreb: EU blander sig i vores valg

Generations-tyveri
Det er netop Jeremy Corbyns fordelingspolitik, som også har gjort ham populær blandt den yngre befolkning i Storbritannien, vurderer professoren. Her er gennemsnitsindkomsten for folk under 30 år meget lavere end for personer over 50.

Annonce:

- Der er mange steder i Europa en venstre-populisme, som især støttes blandt unge. Og forklaringen findes, hvis du kigger på velstandsfordelingen i Storbritannien og mange andre lande i den vestlige verden. Her er der tale om et voldsomt generationstyveri, hvor de ældre stjæler fra de unge.

Det er det tyveri, Labours formand vil gøre op med.

- Corbyn er en klassisk socialdemokrat. Han står også for en varme og en åbenhed over for fremmede og for forskellighed.

(Foto: Danny Lawson/PA via AP)
(Foto: Danny Lawson/PA via AP)

Samme tendens under Brexit
Alderskløften gjorde sig i høj grad også gældende, da briterne sidste år stemte Storbritannien ud af EU. Her stemte hele 64 procent af de 18-24-årige for at blive, mens kun 24 stemte ’leave’.

- Der var markant flere ’remain’-stemmer blandt de unge, og selvom Konservative var dybt splittet, så markerer Theresa May sig som en af de hårde Brexit-tilhængere, siger professoren.

De mange unge stemmer ser ifølge de seneste meningsmålinger dog ikke ud til at være helt nok for Corbyn.

Annonce:

- Det er sagt med de forbehold, at det er meningsmålinger, vi kigger på. De sidste to valg i Storbritannien har vist, at man skal være meget påpasselige med overfortolke, siger Nils Arne Sørensen.

OVERBLIK: Sådan vælger briterne deres parlament

Den britiske premierminister, Theresa May, ønsker sig et stærkt mandat fra befolkningen før svære forhandlinger om den forestående skilsmisse med EU.

Derfor har hun bedt om parlamentets godkendelse af et valg i utide, og den fik hun 19. april med overvældende flertal.

Her følger et overblik over det britiske valgsystem.

* Der er 650 valgkredse, som hver repræsenterer ét sæde i Underhuset.

* Vinderen af en valgkreds løber med det hele og bliver kredsens medlem af Underhuset. Det princip kalder briterne "First Past The Post".

* Systemet favoriserer de to store partier i Storbritannien: Labour og de konservative.

* Valgsystemet medfører et stort stemmespild for nogle kandidater og partier, da man trods millioner af stemmer kan ende med få pladser. Omvendt kan partier med relativt få stemmer ende med adskillige sæder i Underhuset.

* Ved det seneste valg i 2015 fik det indvandringskritiske Ukip 3,88 millioner stemmer, men partiet måtte nøjes med et enkelt sæde. Omvendt erobrede de skotske nationalister i SNP 56 mandater på blot 1,45 millioner stemmer.

* Man skal være mindst 18 år på valgdagen og registreret vælger for at kunne stemme.

* Britiske statsborgere kan stemme. Desuden kan statsborgere fra Irland og Commonwealth-lande, når visse betingelser er opfyldt, stemme.

* Der er omkring 46 millioner registrerede vælgere.

* I det britiske parlament kan man teknisk set have flertal med lidt færre end halvdelen af mandaterne. Det skyldes blandt andet, at Sinn Féin typisk vinder sæder, som ikke benyttes, da partiet er modstander af den britiske ledelse.

Kilder: Det britiske parlament, den britiske valgkommission og det britiske statistikkontor (ONS).

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: