Nu stjæler Trump sit TV-publikum tilbage

I aften skal The Donald stå sin politiske prøve, når han - som førende republikansk præsidentkandidat indtager tv-debat

Trump kan - til at starte med - indtage scenen torsdag som republikanernes ubestridte tropsfører. 
(Foto: AP)
Trump kan - til at starte med - indtage scenen torsdag som republikanernes ubestridte tropsfører. (Foto: AP)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Det er ikke mange uger siden, at den omdiskuterede præsidentkandidat Donald Trump grundet sin racistiske åbenmundethed måtte vinke farvel til både sit realityshow 'The Aprentice' og det Trumpsk-ejede 'Miss USA', fordi vrede tv-stationer tog det af sendefladen. Men torsdag tager The Donald revanche i stor stil og stjæler de tabte TV-seere tilbage.

Trumps vrede vælgere
Det sker, når han i et indtil videre politisk triumf-tog i aften stiller sig op på scenen - og ikke mindst i midten - som republikanernes hidtil ubestridte tropsfører, når primærvalgets allerførste vigtige valgdebat går i luften.

- En ting er, at Trump har opbakning hos alle de uuddannede republikanske og meget vrede vælgere, men vil han udvide den vælgerskare, så skal han tage et valg: Vil han være gadekampens Trump eller bestyrelseslokalets Trump, lyder vurderingen fra David Birdsell, ekspert i politiske debatter og dekan ved Baruch College School of Public Affairs i New York, til Ekstra Bladet.

Siden ejendomsmogulen i juni annoncerede, at han vil være USA's næste præsident, har han med sine provokerende holdninger, veldrejede mediestunts og bramfrie måde at føre kampagne på, taget vælgerne med storm og væltet sine modkandidater omkuld. De seneste meningsmålinger giver Trump hele 23 % på vælgernes popularitetsskala. Helt i front og langt foran sine nærmeste konkurrenter Jeb Bush og Scott Walker.

(Foto: AP) Politik - 21. jul. 2015 - kl. 19:17 War ZERO: Kan denne mand stoppe Trumps triumftog...

Statsmand eller publicitystunt
Den 69-årige Trump var derfor en selvskrevet deltager i dagens omdiskuterede debat, hvor kun de ti mest førende GOP-kandidater (navn for det republikanske parti) får lov at være med.

Alles øjne er derfor i den grad rettet særligt mod Trump, der skydes i skoene at være mere underholdning end politisk substans.

- Jeg håber, han vil tage reelle politiske emner op, som en CNN-vært onsdag i øvrigt udtrykte det.

- Spørgsmålet er, hvad Donald Trump vil med det her? Der er to siddende guvernører, to tidligere guvernører og tre siddende senatorer tilstede i den debat, og ingen betvivler deres politiske kunnen. Hele hans fremtoning, som hidtil har været en lang række af aggressive angreb, vil vise om han formår at demonstrere, at han kan og vil være statsmand, og det ikke bare er publicity-stunt, analyserer David Birdsell.

Se også: Vi vil også være præsident

Trump: Jeg er ingen debattør
Donalds ekstreme føring i meningsmålingerne har medført vrede i det enorme felt af republikanske præsidentkandidater. Ikke kun har byggematadoren taget al medieopmærksomhed i knap to måneder. Men at en politisk novice og i nogens øjne gøgler som Donald Trump forhindrer de mere etablerede politikere muligheden for at nå ud til seerne i den bedste sendetid, er næsten endnu værre. 

Mangemillionæren selv har dog de seneste dage nedtonet sine politiske debat-evner og udeblev forleden fra et politisk forum i New Hampshire.

- Jeg er ikke debattør. De andre gør det hele tiden. Det gør jeg ikke. Som jeg altid siger, så er de andre 'all talk' og 'no action'. Jeg har hørt, at der vil være ni andre kandidater, som jeg skal være skydeskive for, har Donald Trump udtalt til forskellige medier i løbet af ugen.

Politik - 22. jul. 2015 - kl. 07:08 Trump trumfer igen... nu med telefonstunt

'Taberne' snupper en happy-hour
Mens de fravalgte resterende 7 kandidater må nøjes med en såkaldt 'Happy Hour-debat' tidligere på dagen, sendes den reelle 2 timer lange GOP-debat live på Fox News torsdag aften kl. 21 lokal tid fra Cleveland, Ohio.

Feltet på 'voksen-scenen' torsdag består således af Donald Trump, Jeb Bush, Scott Walker, Marco Rubio, Rand Paul, Mike Huckabee, John Kasich, Ben Carson, Ted Cruz og Chris Christies, der fysisk står fordelt på scenen efter tallene fra meningsmålingerne - altså med den førende Trump i midten. 

Donald Trump har været vært for reality-programmer som 'The Apprentice' - i lære som kendt - der også er kopieret af danske tv-stationer. Her sviner han pressefotografer til i januar i år. (Foto: AP/Chris Pizzello) Plus 'Joakim von Trump' vil være præsident

Farligt med angreb på Trump
Spørgsmålet er, om de andre kandidater vil benytte lejligheden til at udstille Trumps manglende politiske kundskaber.

- Men det kan være farligt, siger David Birdsell.

Hver kandidat får nemlig kun et minut til at svare på spørgsmål fra de tre værter samt 30 sekunder til indsigelser og respons på en modkandidats angreb men ikke mindst ni-ti afgørende minutters fri taletid.

- For hvis man har tredive sekunder til at svare på angreb og samtlige ni andre kandidater angriber Trump, så giver det ham altså fire et halvt minuts ekstra fri taletid. Det er taktisk dumt, og det vil de andre hurtigt finde ud af, men de vil nok forsøge at presse ham på nogle områder. 

Donald Trump er ikke så vild med folk fra Mexico. Ifølge Trump er Mexico nemlig roden til alt det onde i USA. (Foto: AP) Samfund - 14. jul. 2015 - kl. 14:19 Trump om xenofobiske anklager: Jeg har ret

Ulige taletid
Selvom få regler for torsdagens store debat er lagt frem, holder Fox News endnu spillereglerne tæt til kroppen. Dog har de meldt ud, at man - modsat tidligere debatter - ikke nødvendigvis vil fordele taletiden lige mellem kandidaterne men efter interessen i debatten.

Timer før den reelle debat bliver republikanernes eneste kvindelige kandidat, Carly Fiorina sammen med Rick Perry, Rick Santorum, Bobby Jindal, Lindsey Graham, George Pataki og Jim Gilmore lejlighed for at nå vælgerne fra 'børne-scenen'.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

1 af 3 - Spørgsmålet er, om Donald Trump vil være statsmand eller publicity-stunt, lyder vurderingen fra ekspert David Birdsell til Ekstra Bladet. (Foto: AP)
2 af 3 Det var føringen med 23 % langt ned til sin nærmeste konkurrent, der sikrede Trump pladsen i midten til debatten. (Foto: AP)
3 af 3 Trump kan - til at starte med - indtage scenen torsdag som republikanernes ubestridte tropsfører. (Foto: AP)
25 kommentarer
Vis kommentarer