Nu taler Obama og Castro sammen

For første gang i et halvt århundrede mødes præsidenterne fra USA og Cuba til direkte samtaler

D'herrer Castro og Obama skriver i disse timer historie. (Foto: AP)
D'herrer Castro og Obama skriver i disse timer historie. (Foto: AP)

USA's præsident, Barack Obama, og Cubas præsident, Raul Castro, indledte lørdag aften dansk tid et møde med direkte samtaler.

Det oplyser journalister på topmødet.

Det er første gang i over 50 år, at præsidenterne fra de to lande mødes ansigt til ansigt.

Mødet finder sted i forbindelse med det panamerikanske topmøde i Panama City, hvor mere end 30 politiske ledere fra Nord- og Latinamerika er samlet.

Se også: Her møder Fidel Cubas spioner: De er helte

Indholdet af lørdagens møde mellem Obama og Castro er ikke kendt.

Forud for mødet sagde Obama, som allerede i december annoncerede, at han agtede at opfordre Kongressen til at fjerne handelsblokaden mod Cuba, som har været en realitet siden 1961, dog:

- Den kolde krig har været ovre i lang tid. Jeg er ikke interesseret i strid, især ikke en strid, der begyndte, før jeg blev født.

Barack Obama og Raul Castro giver hinanden hånd og siger pænt goddag. (Foto: AP) Samfund - 11. apr. 2015 - kl. 20:07 USA-ekspert: Cuba er gået i seng med en elefant

Raul Castro valgte en anden retorik, da han forvandlede den tale, som skulle have varet seks minutter til en 50 minutter lang forelæsning om blandt andet Cubas revolution og klagesang over Cubas situation i løbet af de seneste 50 år. Det skriver CNN.

Se også: Her er beviset: El comandante er stadig i live

Obama adskiller sig dog ifølge den cubanske præsident fra tidligere yankee-præsidenter, som cubanerne i årevis har yndet at betegne de nordamerikanske naboer.

- Efter min opfattelse er præsident Obama en ærlig mand. Jeg beundrer ham, og jeg tror, hans opførsel har en del at gøre med hans ydmyge baggrund.

Se også: Fidel Castro dukket op - med træningsdragt og høreapparat

Mødet lørdag er det foreløbige højdepunkt i de seneste måneders udvikling i relationen mellem de to lande, siden Obama og Castro meddelte 17. december, at de vil begynde at normalisere forholdene.

Sidste gang, en amerikansk præsident og en cubansk præsident mødte hinanden, var i 1956, tre år inden Fidel Castro - den nuværende præsidents storebror - kom til magten i Cuba.

Den tidligere præsident Fidel Castro  kom til magten i Cuba, da han sammen med blandt andre sin lillebror og sin argentinske ven Ernesto Ché Guevara, ledte en væbnet revolution mod den siddende præsident Fulgencio Batista og hans terrorregime i 1959.

Handelsblokade
På kort tid gennemførte Castro et omfattende økonomisk og socialt program og store nationaliseringsreformer. Forholdet til 'yankee'erne', som cubanerne i dag fortsat ynder at omtale de nordamerikanske naboer, blev ikke ligefrem bedre, efter at USA i 1961 forsøgte at vælte Castro og co. ved invasionen i Svinebugten.

Året efter fulgte Cubakrisen, hvor Sovjetunionen var begyndt at sætte raketanlæg op i Cuba - kun 150 kilometer fra USA's kyst. Hele verden ventede i 13 dage i oktober 1962 i frygt for, at Den Kolde Krig skulle forvandle sig til en glohed atomkrig, indtil den sovjetiske leder Nikita Khrusjtjov lagde installationerne på Cuba ned.

Den daværende amerikanske præsident John F. Kennedy grundlagde under Cubakrisen den 'karantæne' af Cuba, som lige siden 1961 har været en reel handelsblokade og den dag i dag giver cubanerne alvorlige forsyningsproblemer af selv basale varer.

8 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere