Ny aftale: Sjælsmark-børn kan flytte ud senest i april

Børnefamilier i udrejsecenter Sjælsmark kan flytte ud senest i april 2020, aftaler regeringen, R, EL og SF

Følg Politik

Det er regeringen og støttepartierne, Enhedslisten, SF og De Radikale blevet enige om.

Allerede med forståelsespapiret, som regeringen og partierne blev enige om i juni, fremgik det, at børnene skulle ud af Sjælsmark. Men det er først nu, at der er kommet et konkret tidspunkt for, hvornår det skal ske.

De familier, der ønsker at blive boende resten af skoleåret, så børnene eksempelvis kan færdiggøre skoleåret inden flytningen, får mulighed for det- De sidste familier vil være udflyttet inden udgangen af juli, lyder det i aftalen.

Det er endnu ikke besluttet, hvor familierne skal flytte hen. Regeringen forpligter sig dog med aftalen til at præsentere en konkret placering senest i december.

SF's udlændingeordfører, Carl Valentin, er tilfreds med tidspunktet.

- Hvis de kunne flytte i morgen, ville det være fantastisk. Men det er kompliceret at finde et nyt sted, gøre det klar og lave de her flytninger.

- Vi har presset på for, at det skulle ske så hurtigt som overhovedet muligt. Nu er vi lykkedes med at få dem ud til april, og det synes jeg er helt ok, siger ordføreren.

Udrejsecenter Sjælsmark er et center ved Hørsholm på Sjælland, der huser afviste asylansøgere.

Mange børn bor på centeret med deres forældre, og en rapport fra Røde Kors har fastslået, at der er stor psykisk mistrivsel blandt børnene.

Aftalen skal også sikre, at børnene får bedre vilkår på det nye sted. Ifølge Carl Valentin lever de nye vilkår op til Røde Kors' anbefalinger.

Blandt de ændrede vilkår er blandt andet, at der skal skabes en mere fleksibel madordning. Det skal give mulighed for, at familierne selv kan lave mad og spise i deres bolig.

Partierne er også enige om, at det nye udrejsecenter for børnefamilier ikke skal være omgivet af hegn, fordi det kan virke utrygt og hæmmende i barnets hverdag.

Det er Kriminalforsorgen, der driver udrejsecenter Sjælsmark, men det skal være en anden operatør, der skal drive det nye familie-udrejsecenter.

- Der vil i udvælgelsen af operatør blive lagt vægt på, at de professionelt ansatte, der er omkring børnene, har erfaring med at arbejde med børn i udsatte situationer, lyder det i aftalepapiret.

Ifølge Politiken kan i alt omkring 220 personer se frem til at forlade Sjælsmark med den nye aftale. Heraf er omkring halvdelen børn.

FAKTA: Så mange børn bor der på Sjælsmark

Regeringen, SF, Enhedslisten og De Radikale er blevet enige om en køreplan for, hvordan børnefamilierne på Sjælsmark skal flyttes til et andet sted.

Børnefamilierne tilbydes at flytte ud af Sjælsmark senest i april 2020.

De familier, der ønsker at blive boende resten af skoleåret, så børnene kan færdiggøre skoleåret inden flytningen, får dog mulighed for det, så de sidste familier vil være udflyttet inden udgangen af juli.

Det er endnu ikke besluttet, hvor det nye sted til børnefamilierne skal placeres. Men regeringen skal levere en konkret plan for det senest i december.

Her er information om centret og antallet af børn på Udrejsecenter Sjælsmark:

* Centret ligger i Hørsholm Kommune i Nordsjælland.

* Det drives af Kriminalforsorgen efter aftale med Udlændingestyrelsen. Den første familie flyttede ind i december 2016.

* Den politiske beslutning, om at afviste asylansøgere skal bo på udrejsecentre, blev taget i september 2012.

* Det var oprindeligt ikke intentionen, at der skulle bo børn på Sjælsmark, men det blev efterfølgende ændret.

* Afviste børnefamilier i asylsystemet får besked om at flytte til Sjælsmark, når politiet vurderer, at familien ikke samarbejder med myndighederne om udrejse.

* Antallet af afviste asylansøgere på Udrejsecenter Sjælsmark varierer på dagsbasis, når politiet eskorterer beboere til deres hjemland, eller når nye beboere kommer til.

* Ifølge en verificeret opgørelse fra Udlændingestyrelsen 10. marts boede der her 134 børn på Sjælsmark.

* Ifølge en opgørelse fra Hørsholm Kommune fra 27. maj boede der her 141 børn på Sjælsmark.

* I slutningen af juni havde kommunens sociale myndigheder siden årsskiftet modtaget 40 underretninger om børn med bekymrende adfærd på Sjælsmark.

* Sidste år modtog kommunen i alt 56 underretninger svarende til hver fjerde underretning om børneadfærd i hele Hørsholm Kommune.

* Det var en del af den aftale som Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten blev enige om som grundlag for en ny S-regering med Mette Frederiksen (S) i spidsen, at børnene skulle ud af Sjælsmark. Det er dog først nu, at de er kommet et tidspunkt på.

Kilder: Udlændingestyrelsen, Hørsholm Kommune, Dansk Røde Kors.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+