Ny EU-plan skal redde Schengen inden årets udgang

De, der har behov for asyl i Europa, vil få det. Men økonomiske migranter vil blive sendt retur, advarer EU

Schengen-samarbejdet om åbne indre grænser i Europa til gengæld for en stærk ydre grænsekontrol skal senest fungere igen til december.

Det er målet med en omfattende handlingsplan for at redde Schengen-samarbejdet, som EU-Kommissionen fremlægger fredag.

- Lad mig være krystalklar om målet med dagens køreplan: Det er at komme væk fra ensidige beslutninger om at genindføre grænsekontroller til fordel for en koordineret tilgang, hvor vi fjerner alle indre grænsekontroller ved årets udgang, siger EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos.

Den nye handlingsplan kommer umiddelbart før et afgørende topmøde mandag mellem EU og Tyrkiet, hvor der skal gøres status over en fælles handlingsplan om at bremse strømmen af flygtninge og migranter, der rejser til EU via Tyrkiet.

EU-landene vil have Tyrkiet til at gøre mere for at bremse menneskestrømmen til Europa og håber også at få en aftale om at sende økonomiske migranter tilbage til Tyrkiet.

- De, der kommer til Europa og har behov for international beskyttelse, vil få det. De andre vil blive sendt tilbage, siger Dimitris Avramopoulos.

EU-Kommissionen advarer samtidig om, at det vil have voldsomme økonomiske konsekvenser for EU-landenes økonomi, hvis det mislykkes at redde Schengen-samarbejdet.

Det vil i givet fald koste mellem fem og 18 milliarder euro om året - mellem 37,5 og 135 milliarder kroner - hvis der skyder permanente grænsekontroller op over alt i Europa, vurderer EU-Kommissionen.

/ritzau/

17 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere