Ny finsk statsminister er sekt-medlem

53-årige Juha Sipilä er ny statsminister i Finland og skal styre landet ud af en økonomisk krise

Finlands nye statsminister Juha Sipilä er medlem af sekten Rauhan Sana, der er en lutheransk vækkelsesbevægelse med omkring 100.000 medlemmer i Finland. (Foto: AP)
Finlands nye statsminister Juha Sipilä er medlem af sekten Rauhan Sana, der er en lutheransk vækkelsesbevægelse med omkring 100.000 medlemmer i Finland. (Foto: AP)

Finlands nye statsminister hedder Juha Sipilä. Så meget står klart efter søndagens valg til den finske rigsdag.

Sipilä har kun stået i spidsen for Centerpartiet i knap tre år og været parlamentariker i fire. Alligevel har 21 procent af finnerne stemt på partiet og dermed udvist tillid til, at han kan få det økonomisk kriseramte Finland tilbage på sporet.

Den 53-årige forretningsmand med ingeniørbaggrund har nemlig vist, at han kan drive en forretning med succes.

Han blev i 1990'erne mangemillionær som topchef i telebranchen, men samtidig har han bevaret sin kontakt til det traditionelle Finland, hvor han er medlem af sekten Rauhan Sana, en lutheransk vækkelsesbevægelse med omkring 100.000 medlemmer i Finland.

Hans tilknytning til bevægelsen vurderes at have hjulpet til at skaffe partiet en del konservative stemmer hos vælgerne i de finske yderområder.

Sipiläs opgave er nu at danne en regering, der ventes at lave reformer, som skal skære i velfærdsstaten og andre statslige udgiftsposter.

Centerpartiet var senest i regering fra 2007 til 2011, men blev med et stort valgnederlag i 2011 slået tilbage til start. Med Juha Sipilä for bordenden har partiet langsomt genvundet fordums styrke, hvilket i høj grad også skyldes utilfredshed med en stigende arbejdsløshed og uenigheder i den nu afgående regeringskoalition.

Under valgkampen har Sipilä trådt meget forsigtigt i debatterne, og han er blevet kritiseret for at spille med fordækte kort af frygt for at miste sit momentum.

- Sipilä har vist sig som en næsten apolitisk figur, som søger løsninger frem for at holde fast i en ideologi, siger Mari Nieme, forsker i finsk politik på universitetet i Turku.

I Centerpartiet findes både højlydte kritikere af EU og især eurolandenes lån til Grækenland, Spanien og Portugal.

Ligeledes har Sipilä været kritisk over for tanker om et nordisk forsvarssamarbejde som modsvar til russiske aggressioner. Tanker, som de fem nordiske forsvarsministre luftede i en kronik i Aftenposten for nylig. Et muligt finsk medlemskab af Nato synes også længere væk med Sipilä som statsminister.

Privat er Juha Sipilä gift og har fire børn. Et femte barn - hans yngste søn på 21 år - døde i februar.

Juha Sipilä er kendt for at have en Chevrolet, som han har ombygget til at køre på gasser fra træflis. Vedvarende energi er i øvrigt et af politikerens varemærker.

12 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere