Ny karakterskala på vej

Ministre for uddannelse vil indføre udmærkelsen 12+ som et tillæg til karakterskalaens nuværende syv trin

Elever på Marselisborg Gymnasium kan se frem til ny karakterskala. Foto:Ritzau Scanpix
Elever på Marselisborg Gymnasium kan se frem til ny karakterskala. Foto:Ritzau Scanpix

Topkarakteren 12 får nu muligheden for et plustegn i halen, når de dygtigste elever i skoler, gymnasier og på videregående uddannelser går til eksamen.

I et fælles udspil lægger uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) op til, at det nye 12+ indføres som en udmærkelse for den ekstraordinære præstation.

- Vi har et politisk ønske om at belønne dem, der tør gøre noget ekstra og bringe sig selv lidt i spil, og der mener vi, at 12+ er en god løsning.

- Vi vil gerne væk fra den nuværende perfekthedskultur, hvor man har den her mangelskala, der starter fra 12, og så kan du ellers fejle dig vej ned ad skalaen, siger Tommy Ahlers.

Det nye 12+ bliver ikke som det tidligere 13-tal en karakter, der kan være med til at trække de studerendes karaktergennemsnit op.

Det vil tælle på samme måde, som et 12-tal gør i dag.

FAKTA: Sådan bliver elever bedømt i dag

Torsdag aften udkommer regeringen med et udspil, der kan påvirke elever i skoler og studerende på gymnasier og videregående uddannelser.

Her lægger regeringen op til, at karakteren 12+ bliver føjet til den nuværende karakterskala. 12+ skal være en udmærkelse af den gode præstation.

Den gamle karakterskala, der gik fra 00 til 13, blev i 2006/2007 afløst af den nye skala. Her kan du se, hvordan den nuværende karakterskala er:

* - 3: Den ringe præstation. Gives for den helt uacceptable præstation. Med denne karakter er man dumpet. Svarer til 00 på den gamle skala.

* 00: Den utilstrækkelige præstation. Gives for den utilstrækkelige præstation, der ikke demonstrerer en acceptabel grad af opfyldelse af fagets mål. Med denne karakter er man dumpet. Svarer til 03 eller 5 på den gamle skala.

* 02: Den tilstrækkelige præstation. Gives for den tilstrækkelige præstation, der demonstrerer den minimalt acceptable grad af opfyldelse af fagets mål. Svarer til 6 på den gamle skala.

* 4: Den jævne præstation. Gives for den jævne præstation, der demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets mål med adskillige væsentlige mangler. Svarer til 7 på den gamle skala.

* 7: Den gode præstation. Gives for den gode præstation, der demonstrerer opfyldelse af fagets mål med en del mangler. Svarer til 8 eller 9 på den gamle skala.

* 10: Den fortrinlige præstation. Gives for den fortrinlige præstation, der demonstrerer omfattende opfyldelse af fagets mål med nogle mindre væsentlige mangler. Svarer til 10 på den gamle skala.

* 12: Den fremragende præstation. Gives for den fremragende præstation, der demonstrerer udtømmende opfyldelse af fagets mål med ingen eller få uvæsentlige mangler. Svarer til 11 eller 13 på den gamle skala.

Positiv modtagelse
Alligevel tror Merete Riisager, at eleverne i grundskolen og på ungdomsuddannelserne vil tage godt imod det nye tiltag.

- Alle mennesker har behov for at strække sig efter noget - også de meget dygtige.

- Et 12+ vil derfor være motiverende for alle, for det er altid inspirerende at se, at der er nogle, der sprænger rammen og gør det ekstra godt. Det bliver vi andre ikke dummere eller dårligere af, siger hun.

Læreren eller eksaminatoren skal i de tilfælde, hvor de giver et 12+, lave en individuel skriftlig begrundelse for udmærkelsen.

Den skriftlige begrundelse skal ifølge ministrenes forslag printes på eksamensbeviset.

Før 12+ kan blive en realitet, skal en arbejdsgruppe dog formulere kriterierne for at give den særlige udmærkelse.

Arbejdsgruppen er endnu ikke nedsat, og ifølge Tommy Ahlers bliver det nye 12+ derfor tidligst indført i 2020.

Samme arbejdsgruppe skal også se på, om de spring, der i dag er i karakterskalaen, er for store - især i midten af skalaen.

Ahlers vil derfor have arbejdsgruppen til at overveje, om det nuværende 7-tal kan erstattes af et 6-tal og et 8-tal.

120 kommentarer
Vis kommentarer