Ny måling: Inger Støjberg er favorit i Venstre

Ny måling sikrer Inger Støjberg en central placering i en kommende ny Venstre-ledelse, men slaget om formandsposten kommer til at stå mellem Søren Gade og Kristian Jensen, tipper Hans Engell

Venstres vælgere belønner tilsyneladende Inger Støjberg for den skarpe tone, hun har konsekvent har ført i flygtningedebatten, bl.a. på spørgsmålet om smykkeloven, som Integrationsministeren her grilles for i studiet.

Venstres vælgere er ellevilde med Inger Støjberg og knap så vilde med Kristian Jensen.

Efter et år som udlændinge-, integrations- og boligminister bedømmer vælgerne hende til at være den minister, der klarer sig allerbedst. Mere end hver anden Venstre-vælger, nemlig 52 procent, giver Inger Støjberg topkaraktererne 12 og 10, der svarer til en fremragende og fortrinlig præstation på den officielle 7-trinsskala.

Det viser en ny måling, som Analyse Danmark har gennemført for Avisen.dk og Ugebrevet A4.

LÆS OGSÅ: Overraskende? Her er danskernes favorit-minister

Venstres vælgere udstyrer Inger Støjberg med en gennemsnitskarakter på 7,9, der betegnes som den gode præstation med pil opad.  Dermed er hun den minister, der klarer sig suverænt bedst i sit eget bagland. Veteranen Bertel Haarder får 7,7 og må nøjes med en andenplads.

Statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen og justitsminister Søren Pind deler tredjepladsen med karakteren 7,5.

Først på en femteplads kommer udenrigsminister Kristian Jensen med 7,0. Og Kristian Jensen, der for længst har givet udtryk for, at han gerne går efter formandsposten i Venstre, pustes i nakken af sundhedsminister Sophie Løhde, der får 6,8 i karakter af sine egne vælgere.

Tackler en svær opgave
Særlig blandt de sjællandske Venstre-vælgere står Inger Støjberg stærkt. Formand for Venstre i Fladså Vælgerforening på Sydsjælland, Asbjørn Børsting, mener, at Inger Støjberg ryger helt til tops hos Venstre-vælgerne, fordi hun er ligefrem.

- Og så er den flotte karakter også en anerkendelse af, hvordan hun tackler en vanskelig opgave på flygtninge- og udlændingeområdet, siger han.    

Politisk kommentator Hans Engell forklarer også Inger Støjbergs flotte karakter med en kombination af hendes stramme udlændingepolitik og hendes personlighed.

- Først og fremmest får Inger Støjberg en pæn høj karakter blandt Venstres vælgere, fordi hun står for en meget klar og stram udlændingepolitik, siger han.

De unge mænd burde tage sig en uddannelse, proklamerede Inger Støjberg i maj, efter en gruppe af anden etnisk herkomst havde raseret flere steder på Nørrebro i maj. (Optagelser: Jonas Olufson)

Naboens søde Inger
Hans Engell pointerer, at Inger Støjberg også får topplaceringen, fordi hun giver sig selv som politiker.

- Hun pakker ikke tingene ind. Inger Støjberg lægger følelser, engagement og temperament i sin politik. Hun kan blive vred og tør vise det. Og så virker hun meget lidt taktisk på vælgerne. Og selvom hun fører en skrap udlændingepolitik, tænker mange på hende som naboens søde Inger, fastslår Hans Engell.

LÆS OGSÅ: Discountfængsel og bio: Det har Støjberg sagt om indvandrere

Valgforsker på Aarhus Universitet, Rune Stubager, forklarer også Inger Støjbergs høje karakter som udslag af, at hun er dygtig til at kommunikere.

- Ingen er i tvivl om, at hun står for stramninger på udlændingeområdet. Det er altid klar tale fra Inger Støjberg. På grund af flygtningepresset, der har fyldt rigtig meget i hendes første år som minister, er hun blevet profileret både på godt og ondt, og i hendes eget bagland er det mest på godt, fastslår Rune Stubager.

Inger Støjberg kan være særdeles tilfreds med Avisen.dks måling, fremhæver Hans Engell.

- Sådan en måling styrker Inger Støjberg i Venstre både på den korte og lange bane. Det er meget svært at forestille sig en kommende ledelse i Venstre, som hun ikke er en del af. Når Lars Løkke Rasmussen engang skal skiftes ud, vil hun være sikret en central placering i Venstres top, mener Hans Engell.

Ikke en mavepuster til Kristian Jensen
Næstformand Kristian Jensen kan ifølge Hans Engell ikke være helt tilfreds med at måtte nøjes med en femteplads blandt V-vælgerne.

- Men det er heller ikke en katastrofe for Kristian Jensen. Han er lidt blødere i det, og det er svært at blive folkehelt som udenrigsminister, siger Hans Engell.

Valgforsker Rune Stubager mener heller ikke, at målingen er en mavepuster for Kristian Jensen.

- Det er en rimelig god karakter at få 7 af sine egne vælgere, og så stort er springet op til Inger Støjberg ikke. Kristian Jensen har ikke noget at skamme sig over, også fordi han sidder på en mere anonym ministerpost lige nu, siger Rune Stubager og tilføjer, at der er stor statistisk usikkerhed omkring målingen.

LÆS OGSÅ: Vælgerne prygler Løkke-regeringen: Historisk ringe

Ifølge Avisen.dks måling får Kristian Jensen 2,9 i karakter i rød blok, mens Inger Støjberg dumper med et brag og kun får 0,5 i karakter hos røde vælgere.

Og det kan Kristian Jensen glæde sig over, pointerer både Rune Stubager og Hans Engell.

- Hvis man gerne vil være Venstres formand og statsministerkandidat har man brug for en bred opbakning, og der hjælper den her måling Kristian Jensen. Den viser, at de røde vælgere godt kan lide ham, og det er vigtigt for Kristian Jensen, siger Hans Engell.

Slaget kommer til at stå mellem Gade og Jensen
Avisen.dk’s måling handler kun om ministrene i Venstre-regeringen, og dermed er Venstres vælgere ikke blevet spurgt til gruppeformand og tidligere forsvarsminister Søren Gade. Det er en kæmpe svaghed, noterer Hans Engell.

- Slaget om formandsposten i Venstre kommer til at stå mellem Søren Gade og Kristian Jensen. Det bliver en hård kamp, men jeg tror ikke, at Inger Støjberg i første omgang går efter posten, siger han.

LÆS OGSÅ: Se listen: Her er Løkkes flop- og top-ministre

Til gengæld vurderer Hans Engell, at hun kan stå på spring til næste runde, hvis Løkkes arvtager ikke leverer varen og skaffer fremgang til sit parti.

Integrationsminister Inger Støjberg har ikke ønsket at kommentere målingen over for Avisen.dk.

Ekstra Bladets læsere er så vilde med den rødhårede rapkæft, at de i vinter kårede hende til 'Årets babe'

198 kommentarer
Vis kommentarer