Ny overvågningslov klar: Kun Obamas underskrift mangler

USA's overvågning af borgere kan igen komme op at stå efter dages stilstand. Senatet har godkendt Freedom Act

Nye love om de amerikanske myndigheders overvågning af telefonsamtaler, digitale beskeder og aktivitet på internettet ligger snart klar på præsident Barack Obamas bord, efter at Senatet har godkendt den såkaldte Freedom Act-lovpakke.

Det skriver flere internationale medier, der henviser til en afstemning i Senatet tirsdag, hvor loven får grønt lys fra 67 medlemmer, mens 32 stemte imod.

Siden søndag aften lokal tid har det hidtidige overvågningsprogram stået stille, mens politikerne i Senatet udkæmpede slaget om spiontjenester som Den Nationale Sikkerhedstjeneste, NSA's, fremtid.

Præsident Barack Obama skriver på Twitter, at han er klar til at underskrive resultatet af tovtrækkeriet, så snart lovforslaget lander på hans bord.

- Jeg er glad for, at Senatet endelig har stemt for Freedom Act. Den beskytter både civiles rettigheder og vores nationale sikkerhed. Jeg underskriver den, så snart jeg får den i hånden, skriver Obama ifølge Reuters.

Det amerikanske efterretningsvæsen mistede retten til at overvåge befolkningen, da Senatet ikke nåede til enighed om lovpakken, før tidsfristen udløb.

Det betød, at der i en periode blev sat en stopper for efterretningstjenesten NSA's indsamling af telefondata i stor skala.

NSA's metoder har været omstridt, siden den amerikanske whistleblower Edward Snowden i 2013 afslørede, at NSA tapper metadata om millioner af amerikanere og har udspioneret europæiske selskaber og politiske ledere - heriblandt forbundskansler Angela Merkel.

Den netop godkendte Freedom Act indebærer blandt andet, at telefonselskaberne skal samle på telefondata i stedet for myndighederne.

Oplysningerne kan i den forbindelse kun udleveres til efterretningstjenesterne efter en dommerkendelse, skriver nyhedsbureauet dpa.

13 kommentarer
Vis kommentarer