Ny premierminister trækker kampfly fra Syrien

Fremover vil canadiske kampfly ikke flyve missioner i kampen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Justin Trudeau, der mandag blev den store vinder af parlamentsvalget i Canada, slår nu fast, at han har tænkt sig at leve op til et væsentligt løfte, han har givet under valgkampen.

Canadas CF-18-kampfly skal trækkes ud af Syrien og Irak, hvor de har fløjet missioner for den internationale koalition af lande, der bekæmper den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat (IS).

Det har Trudeau fastslået i en telefonsamtale tirsdag med USA's præsident, Barack Obama. Det er amerikanerne, der står i spidsen for koalitionen mod IS.

Det står dog ikke klart, hvornår flyene skal tilbage til Canada, og om de allerede har været på vingerne i de konfliktfyldte områder for sidste gang.

Den formentlig kommende canadiske premierminister slog dog i samtalen med Obama fast, at Canada fortsat vil være 'et stærkt medlem af koalitionen mod Isil (andet navn for Islamisk Stat, red)'.

I valgkampen sagde den liberale partileder Trudeau, at Canada vil fortsætte med at støtte humanitært og med militær træning i Syrien og Irak.

Canada sendte sidste år kampfly til regionen med et mandat frem til marts 2016. Desuden blev 70 specialstyrker sendt til det nordlige Irak for at træne kurdere.

Obama benyttede også samtalen til at lykønske Trudeau, og ifølge en meddelelse fra Det Hvide Hus er de to ledere blandt andet enige om at arbejde for at nå en ambitiøs global aftale ved klimatopmødet COP21 senere på året i Paris.

Justin Trudeau bliver officielt indsat som premierminister 4. november.

5 kommentarer
Vis kommentarer