Annonce:
Annonce:

Ny regering kan sikre millionløn til omstridt kreditkortfusker

Grønlands Landsstyreformand Kim Kielsen indkalder til pressemøde, som kan give overraskende comeback og en årsløn på 1,1 millioner til den omstridte Aleqa Hammond

Ved valget i 2013 fik Aleqa Hammond 6818 personlige stemmer. I sidste uge fik hun blot 171 stemmer - men kan nu gøre comeback med en årsløn på 1,1 millioner kroner. Foto: Mik Eskestad/Ritzau Scanpix
Ved valget i 2013 fik Aleqa Hammond 6818 personlige stemmer. I sidste uge fik hun blot 171 stemmer - men kan nu gøre comeback med en årsløn på 1,1 millioner kroner. Foto: Mik Eskestad/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Den ofte skandaleramte grønlandske politiker Aleqa Hammond blev vraget af vælgerne ved sidste uges valg i Grønland.

Med blot 171 stemmer kom hun ikke i Landstinget (det grønlandske parlament), men nu kan en snæver regeringskoalition sikre hende en årsindtægt på over 1,1 millioner kroner.

Landsstyreformand Kim Kielsen (Siumut) meddeler til mediet KNR, at han vil holde pressemøde senere i dag. Her ventes han at præsentere en ny koalitionsregering bestående af fire partier.

Hvis formanden for det lille nystiftede parti, Nunatta Qitornai, Vittus Qujaukitsoq – som det tegner sig nu - bliver minister, er det sædvane at træde ud af parlamentet i Grønland.

Nunatta Qitornai fik ved valget tirsdag i sidste uge kun et mandat i det grønlandske parlament.

Annonce:

Og da Aleqa Hammond - trods det pauvre resultat - fik næstflest stemmer på partiets liste, står hun til at træde ind som formandens stedfortræder i Landstinget.

I forvejen sidder hun i det danske folketing - og har under valgkampen meddelt, at hun vil beholde posten i København, hvis hun også blev valgt til Landstinget. 

Dermed kan hun, ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq, se frem til en samlet årsløn på 1,1 millioner kroner. Plus skattefri tillæg.

Skandale på skandale
I 2013 opnåede Hammond et rekordstort antal personlige stemmer, da 6818 vælgere satte deres kryds ud for hende. Valgresultatet gjorde hende dengang til Grønlands første kvindelige landsstyreformand.

Derefter fulgte en række skandaler, som kostede hende formandsposten. Trods det blev hun valgt til Folketinget i 2015 på et af de to grønlandske mandater.

Derfor var det forventet, at den tidligere stemmesluger kunne trække vælgere til det nystiftede parti Nunatta Qitornai, som hun først meldte sig ind i efter valgets udskrivelse i marts.

Annonce:

Men også i det danske folketing var hun kommet galt afsted. I 2016 afslørede Ekstra Bladet, at hun havde misbrugt sit kreditkort fra Folketinget. Hammond havde powershoppet privat for 13.000 kroner.

Pressemøde om ny regering i dag
Ifølge radiomediet KNR - Grønlands svar på DR - er en udmelding om en regering bestående af de fire partier lige på trapperne. 

Landsstyreformand Kim Kielsen fra Siumut vil derfor indkalde til pressemøde i dag fredag, men det fremgår endnu ikke hvornår.

Her ventes han at præsentere den noget brogede koalition bestående af Siumut (Grønlands svar på Socialdemokratiet), Atassut (Grønlands konservative parti) samt de to mest løsrivelsesivrige partier; Nunatta Qitornai og Partii Naleraq.

Sidstnævnte ønsker en folkeafstemning om selvstændighed allerede til næste år.

- Det er set før, at man indgår i en regering med blot et mandats flertal, og der er også tilfældet i andre lande, siger Kim Kielsen til KNR. (artiklen fortsætter under billedet)

Landstyreformand Kim Kielsen, formand for det største parti Siumut, ser ud til at kunne fortsætte trods tilbagegang. Foto: Jonas Olufson
Landstyreformand Kim Kielsen, formand for det største parti Siumut, ser ud til at kunne fortsætte trods tilbagegang. Foto: Jonas Olufson

Annonce:

Dermed tegner det til det snævrest mulige flertal, nemlig 16 mandater, efter valget for over en uge siden, hvor Siumut blev det største parti.

Siumut vinder valget i Grønland trods tilbagegang

Alle de fire partier går ind for løsrivelse fra Danmark. De er dog uenige om hastigheden for løsrivelse.

- Det er en pro-selvstændighedskoalition, men det er ikke sådan, at Partii Naleraq nødvendigvis får den meget hurtige tilgang til det igennem, dertil er de for små.

- Det betyder, at Grønland ikke stemmer om at løsrive sig i overmorgen, og at de så er ude i løbet af næste år, siger Rasmus Leander Nielsen, der er adjunkt ved Institut for Samfund, Økonomi & Journalistik ved Grønlands Universitet.

Han understreger, at der ikke er dannet regering endnu, og at intet dermed er sikkert.

Nunatta Qitornai har ikke sat en dato på, men arbejder for, at eksempelvis pas- og justitsområdet kan hjemtages.

Annonce:

Nunatta Qitornai blev stiftet i 2017 af Vittus Qujaukitsoq. Hvis han bliver minister, er det altså sædvane at træde ud af parlamentet i Grønland.

I så fald kan Aleqa Hammond som nummer to på listen være repræsenteret i både det grønlandske landsting og det danske folketing.

Siumut havde også mulighed for at danne regering med IA, SF's tidligere søsterparti. Men forhandlingerne gik i fisk, hvilket skyldes uenigheder om fiskeriloven, der netop var grunden til, at valget blev udskrevet i utide.

Det blev torsdag kun til et kort møde mellem Siumut og IA, der begge blev sønderskudt under valget, efter at de sad i regering sammen i halvandet år med Partii Naleraq.

Dermed ser IA ud til at være på vej i opposition.

Det borgerlig-liberale Demokraterne, der stod som den helt store sejrherre efter valget, har tidligere valgt at trække sig fra forhandlingerne.

Partiet krævede, at skatten og selskabsskatten bliver sat ned.

Annonce:

Desuden skal der sættes en stopper for den forfatningskommission, der er sat i søen for at formulere en slags grundlov for Grønland, hvis selvstændighed bliver en realitet, lød det.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politiet udskrev snydebøder og bør undersøge dem
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: