Ny Trump-udmelding: Nu beskylder han Putin personligt for valgindblanding

Den amerikanske præsident skruer nu op for retorikken overfor sin russiske kollega i forbindelse med indblanding i valget

CBS - Evening News: Trump mener, at Putin er ansvarlig for, at Rusland blandede sig i valget i 2016. Video: Ritzau Scanpix

Man må i den grad sige, at Donald Trump de seneste dage har givet smagsprøver på sine strålende evner i politisk zigzag-kurs.

Først bakkede han Putin op i, at Rusland ikke havde forsøgt at påvirke det amerikanske valg i 2016, og derefter måtte han i en forsvarstale fra det Ovale Kontor trække i land igen. Nu tager han så skridtet videre.

I et interview med CBS News onsdag aften dansk tid sagde den amerikanske præsident nemlig, at han holder Putin personligt ansvarlig for, at Rusland blandede sig i valget.

Engell om 'forræderiske' Trump: - Det er en historisk skandale

Talt med store bogstaver
Donald Trump afviste i interviewet med CBS-værten Jeff Glor, at han havde manglede tillid til sine efterretningstjenester, mens han samtidig slog fast, at Putin ikke kan løbe for ansvaret i sagen om valginblanding.

- Ja, jeg vil holde ham ansvarlig, fordi han er leder for sit land. Jeg vil også holde mig selv ansvarlig for ting, der sker i USA. Så det er helt sikkert, at som leder af sit land er man nødt til at holde ham ansvarlig, lyder de nye meldinger fra præsidenten.

Trump er blevet hårdt kritiseret, fordi han ikke gik hårdt nok til sin russiske kollega under mandagens topmøde i Helsinki, men han forsikrer om, at der blev talt med store bogstaver, da de to statsledere udvekslede meninger.

- Jeg understregede meget kraftigt, at vi ikke kan have indblanding. Vi kan ikke have sådan noget. Vi lever i en voksen verden. Jeg lod ham vide, at vi ikke kan acceptere det på nogen som helst måde, og det er sådan, det bliver fremadrettet, siger Trump.

Artikel fortsætter under billedet ...

Den amerikanske præsident er blevet beskyldt for at have udvist svaghed overfor Putin i den finske hovedstad mandag. Foto: Ritzau Scanpix/Pablo Martinez Monsivais
Den amerikanske præsident er blevet beskyldt for at have udvist svaghed overfor Putin i den finske hovedstad mandag. Foto: Ritzau Scanpix/Pablo Martinez Monsivais

Afviser rungende kritik
Onsdag gik FBI-direktør, Christopher Wray, ud og sagde, at russerne fortsat forsøger at sprede fake news og propaganda i USA, og at han stod bag efterretningstjenesternes vurderinger af den russiske indblanding ved valget.

Dermed er FBI-direktøren den sidste i rækken, der kritiserer Trumps oprindelige udtalelser om, at der ikke var nogen russisk valgindbladning tilbage i 2016. Gennem de seneste dage har fremtrædende medlemmer af præsidentens republikanske parti været ude med en sønderlemmende kritik af Trump.

Lindsey Graham, der er senator i South Carolina, har blandt andet kaldt Trump for svag, fordi han mener, at han fejlede i at sætte sig igennem overfor Putin under pressemødet i den finske hovedstad, men det afviser præsidenten.

- Jeg er fuldstændig uenig. Jeg synes, at det var en stærk pressekonference. Folk siger, at jeg skulle have faret på ham og skreget ham op i ansigtet, men vi lever altså i den virkelige verden.

Nordkorea kom på tale
Før pressekonferencen i Helsinki havde de to statsledere mulighed for ikke kun at diskutere russisk indblanding i valget, men også en række sikkerhedspolitiske dilemmaer.

Iføge Trump havde de to tid til at vende Israel, atomnedrustning og Nordkorea, som Trump hævder, at Putin mener, 'han gør et fremragende job med':

- Jeg tror, at vi har en aftale med Nordkorea, men der er ingen stress. Der bliver ikke affyret missiler lige foreløbigt, og vi har fået vores gidsler tilbage. Vi er kommet et langt stykke på kort tid, men vi ønsker at se en neutralisering af atomvåben på den koreanske halvø. Han (Putin red.) føler stærkt for det, og jeg føler stærkt for det.     

OVERBLIK: Det sagde Trump i Helsinki - og i Washington

På et pressemøde med Vladimir Putin blev Trump spurgt, om han er enig i de amerikanske efterretningstjenesters konklusion om, at Rusland blandede sig i den amerikanske valgkamp for at hjælpe ham med at vinde præsidentvalget i 2016.

* Det sagde Trump mandag på et fælles pressemøde med Putin i Helsinki:

- De (efterretningstjenesterne, red.) siger, at Rusland gjorde det. Her har jeg præsident Putin. Han har lige sagt, at det ikke var Rusland. Jeg vil sige så meget, at jeg ikke har nogen grund til at tro, at de gjorde det.

- Jeg har stor tillid til mine efterretningsfolk, men præsident Putin var ekstremt stærk og kraftfuld i sin afvisning, lød det videre.

* Det sagde Trump tirsdag aften dansk tid på et pressemøde i Det Ovale Værelse:

- Jeg gennemgik et klip af et svar, jeg gav, og jeg indså, at der er behov for en præcisering. I en vigtig sætning i mine udtalelser sagde jeg ordet 'would' i stedet for 'wouldn't'. Sætningen skulle have været: 'jeg ikke har nogen grund til at tro, at de ikke gjorde det'. En slags dobbelt negation.

- Jeg har følt meget stærkt, at selv om Ruslands handlinger ikke havde nogen indflydelse på udfaldet af valget, lad mig være helt tydelig, når jeg siger - og jeg har sagt det mange gange – at jeg accepterer vores efterretningstjenesters konklusion om, at Ruslands indblanding i valget i 2016 fandt sted.

Læs mere om topmøde mellem Trump og Putin herunder:

Trump skaber ny forvirring om russisk valgindblanding

Vil stævne Trumps tolk fra Putin-møde

Ekspert: Putin gnider sig i hænderne over Trumps idioti

Obama advarer mod Trump - uden at nævne navnet

Afviser Trumps bortforklaring: 'Det beviser, at russerne har noget på præsidenten'

Ekspert efter Trumps vilde kovending: Det er en let købt undskyldning

Trump erkender: Rusland blandede sig i valget

Trumps udtalelser under Putin-topmøde kan få alvorlige konsekvenser

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter