Blodpenge for uvirkelige jomfruhinder

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen har onsdag været på endnu en tur rundt i Nydanmark. Der er blandt andet blevet talt om jomfruhinder, sundhedspleje og asylforhold

Nader og Anita arbejder begge med safehouses. Foto: Ernst Van Norde
Nader og Anita arbejder begge med safehouses. Foto: Ernst Van Norde
Følg Politik

Nydanmark: Integration er kommet for at blive

Integration er kommet for at blive. I årtier har politikerne forsøgt at finde formlen på det nye Danmark, som består af flere nationaliteter, men vi er ikke i mål. Derfor sætter Ekstra Bladet fokus på Nydanmark. Gennem besøg hos personerne, der har med integration at gøre, søger vi debat og inspiration. Håbet er, at vi kan finde løsninger, der kan gøre Nydanmark bedre.

Foto: Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde
 

Det er først her ved spisebordet i et jysk 'safehouse', at det for alvor går op for mig, hvor sejlivet og farlig myten om 'jomfruhinden' er. Unge indvandrerkvinder bliver dræbt, tævet og voldtaget af deres egne familier på grund af denne myte. Jomfruhinden eksisterer ikke, men den findes stadig, i den virkelighed disse unge kvinder lever under. 

Deres familier kræver blod på lagenet på bryllupsnatten som et udtryk for, at de unge kvinder er jomfruer. 

Men den såkaldte 'jomfruhinde' eksisterer ikke kun inde i hovedet på religiøse mørkemænd. Her ved kaffebordet i det jyske safehouse går det op for mig, at familier, der ellers virker velintegrerede også kræver blod på lagenet fra deres døtre.

Et hemmeligt sted i Jylland
Vi er på en hemmelig adresse og for overhovedet at få lov til at komme indenfor, har vi også slået mobilernes GPS fra. Vi besøger Nadar der fortæller, at han gennem de sidste 10 år har hjulpet 45 unge kvinder med at flygte fra deres familiers hævn. Ikke alle historier handler om 'jomfruhinden', men en del gør. Fælles for alle historier er, at de unge kvinder ifølge familiemedlemmerne har krænket familiernes ære.

Unikt indblik: Her går truede indvandrere under jorden

Et æresbegreb, som vi aldrig må acceptere i Danmark. Intet kan undskylde, at man på grund af religiøse og kulturelle familiemønstre vil forhindre et ungt menneske i at vælge sin egen partner og sit eget liv.

Nogle læger er med
Men det der egentlig ryster mig allermest er, at der findes læger i Danmark, der foretager 'jomfrutjek'. Nadar fortæller også om, hvordan læger er med på at genskabe en falsk jomfruhinde. Det koster mellem 3500 kr og 17.000 kr. Den høje pris er, hvis det skal foregå i fuld bedøvelse.

Özlem Cekic, som også er med på besøg på den hemmelige adresse, har undersøgt tallene, og her ved bordet udpiller der sig pludselig en utrolig intens diskussion. Nadar siger, at han godt kan forstå, hvis man for at redde et liv medvirker til at genskabe en jomfruhinde. Det kan Özlem overhovedet ikke forstå. Jeg bliver selv i tvivl. Det her handler jo om liv og død, og efter nærmere eftertanke er det vel også her svaret på det vanskelige spørgsmål ligger. 

Det handler ikke om at redde ét liv, men mange. Derfor må vi aldrig acceptere, at der foretages jomfrukontrol. Det gælder forældre, myndigheder og ikke mindst læger. 

Den eneste måde, vi kan få det stoppet på, er ved, at alle tager afstand.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind