Flere og flere søger hjælp efter genopdragelsesrejser

Ifølge leder af safehouse bliver flere og flere unge efterkommere af indvandrere sendt på genopdragelse i forældrenes hjemland. Over 130 sager med negative konsekvenser på tre år

Regeringen vil parallelsamfund til livs ved blandt andet at rive nogle af landets ghettoer ned. En af de nedrivningstruede bebyggelser er Taastrupgaard. Arkivfoto: Stine Tidsvilde
Regeringen vil parallelsamfund til livs ved blandt andet at rive nogle af landets ghettoer ned. En af de nedrivningstruede bebyggelser er Taastrupgaard. Arkivfoto: Stine Tidsvilde

Nydanmark: Integration er kommet for at blive

Integration er kommet for at blive. I årtier har politikerne forsøgt at finde formlen på det nye Danmark, som består af flere nationaliteter, men vi er ikke i mål. Derfor sætter Ekstra Bladet fokus på Nydanmark. Gennem besøg hos personerne, der har med integration at gøre, søger vi debat og inspiration. Håbet er, at vi kan finde løsninger, der kan gøre Nydanmark bedre.

 

Flere og flere unge efterkommere af indvandrere søger akut hjælp, fordi de er blevet eller står til at blive sendt på genopdragelse i familiens oprindelsesland.

Det er realiteten på et af landets såkaldte safehouses, der fungerer som opholdssted for unge på flugt fra æresrelaterede konflikter, der bunder i social kontrol, æresrelateret vold og tvangsægteskaber.

Leder af RED-Safehouse, Anita Johnson, der driver to safehouses på hemmelige beliggenheder i Danmark, oplyser til Ekstra Bladet, at brugen af genopdragelsesrejser går den forkerte vej.

 - Vi kan se, at der er sket et skred i antallet af genopdragelsesrejser. Dem hørte vi ikke ret meget om tidligere, siger Anita Johnson.

Safehouse-lederen fortæller, at det både er unge, der har været afsted, men også unge, hvor forældrene truer med en genopdragelsesrejse, der søger hjælp hos de såkaldte safehouses.

- Mange flere henvender sig til os, fordi de har været på - eller bliver truet med - genopdragelsesrejse. Det er ofte døtrene - og det handler om, at de er blevet for danske og skal 'hjem' for at lære at opføre sig ordentligt, siger hun og fortsætter:

- Nogle bliver sendt til et land, hvor de ikke kan sproget, aldrig har mødt deres familie, som de skal bo hos. Nogle ender med at blive låst inde i et rum uden kontakt til omverdenen, bliver tvunget til at gå tildækket og så videre.

Ifølge Etnisk Ung, der yder rådgivning og hjælp til unge, som bl.a. har været på genopdragelsesrejser, kan det have enorme konsekvenser for unge, der bliver sendt afsted - udover risikoen for ikke at vende hjem igen på grund af eksempelvis tvangs- eller arrangeret ægteskab i hjemlandet.

Etnisk Ung oplyser, at der særligt er risiko for psykiske konsekvenser for unge, hvis de ufrivilligt bliver sendt på genopdragelsesrejse. Derudover kan piger og kvinder blandt andet risikere at blive udsat for kvindelig omskæring i visse lande; eller risikere tvangsægteskab.

100 om året
En undersøgelse fra Ankestyrelsen udført for Udlædninge- og Integrationsministeriet har påvist, at danske kommuner alene siden 2015 har haft 130 sager om genopdragelsesrejser, hvor den unge har oplevet negative konsekvenser. Undersøgelsen viser, at mindst 100 unge hvert år sendes afsted på rejserne.

Sagerne om genopdragelsesrejser fordeler sig på 33 kommuner. Heraf vurderer halvdelen af kommunerne, at opholdene typisk varer op til tre måneder – ofte i form af forlængede sommerferier.

Vil straffe forældre
I regeringens ghettoudspil fra februar måned lægger udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg, op til at straffe forældre, der sender deres børn hjem til slægtninge for at få rettet deres opdragelse af efter traditionelle normer.

- Når vi gør en stor indsats for at integrere de flygtninge og indvandrere, der er her, kan vi selvfølgelig ikke bare sidde og se på, når nogen prøver på at rulle det hele tilbage igen, siger Inger Støjberg i en pressemeddelelse.

- Børn og unge, der vokser op i Danmark, skal udvikle sig med de friheder og rettigheder, som vores samfund er bygget på.

Regeringen vil straffe forældre, der sender børn på opdragelsesrejser med fængsel indtil fire år. Ubetinget frihedsstraf skal kunne føre til udvisning uanset længde, og uanset hvor længe udlændingen har boet i Danmark.

Derudover foreslår regeringen, at myndigher skal kunne inddrage barnets pas, hvis det vurderes, at der er risiko for, at det bliver sendt afsted.

FAKTA: Det kan du gøre

  • Unge, der har været eller frygter at blive sendt på genopdragelsesrejse, kan døgnet rundt ringe til Etnisk Ungs hotline, en foranstaltning under Udlændinge- og Integrationsministeriet, på 70 27 76 66 og få konkret rådgivning og vejledning.
  • Unge, der frygter en genopdragelsesrejse, kan udfylde en blanket om, at de ikke ønsker et udlandsophold af længere varighed. Blanketten indeholder data om opholdssted og hjemkomstdato m.v. Blanketten kan efterlades hos en voksen, som den unge har tillid til. Den voksne kan aflevere/sende den til LOKK - Landsorganisation af Kvindekrisecentre, hvis den unge ikke er hjemvendt til den aftalte tid. LOKK vil herefter følge op på situationen. Se blanketten på Social-, Børne- og Integrationsministeriets hjemmeside.
477 kommentarer
Vis kommentarer