Hummelgaard: - Diskrimination er forfærdeligt

VRED MINISTER: Virksomhederne må ikke gøre forskel, fastslår Peter Hummelgaard

Du kan her se hele dokumentaren om Aya Walid og hendes lange kamp for at skaffe et arbejde. Videoreportage: Gorilla Media

Du kan se eller gense interviewet med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), hvor han svarer på læsernes spørgsmål her

- Jeg synes, at al form for diskrimination er forfærdelig, og jeg synes, det er trist, at vi stadigvæk oplever det her på kanten til et helt nyt årti, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) efter Ekstra Bladet tidligere i dag afslørede, hvordan et arabisk klingende navn meget nemt kan udløse et nej til en jobsamtale.

Derimod var døren åben til avisens journalist Helle, selvom ansøgningen var den samme, som 24-årige Aya Walid sendte til samme firma som en del af Ekstra Bladets serie om job-gakgak i NyDanmark.

- Virksomhederne må ikke gøre forskel på hverken køn, etnicitet eller seksuel orientering. Der er loven fuldstændig klar. Loven fastslår, at det er kvalifikationer, der afgør, om en person skal tilbydes et arbejde, så jeg synes, det er trist, at der stadigvæk eksisterer racisme.

- Specielt når virksomhederne i øvrigt render rundt i tide og utide og hyler op om, at de mangler arbejdskraft. Så er det jo lidt svært at tage alvorligt.

Peter Hummelgaard mener, at Aya Walid skal overveje at indberette sagen til det såkaldte ligebehandlingsnævn. Foto: Philip Davali
Peter Hummelgaard mener, at Aya Walid skal overveje at indberette sagen til det såkaldte ligebehandlingsnævn. Foto: Philip Davali
 

Aya Walid er 24 år og har oplevet, hvordan det 'forkerte' navn kan stå i vejen for adgangen til en jobsamtale og et arbejde. Foto: Rasmus Flindt Pedersen NyDanmark - 15. dec. 2019 - kl. 11:50 Firma ville hellere have Helle end Aya

- Kan man gøre noget politisk for at stoppe den strukturelle diskrimination, som eksperter og undersøgelser peger på eksisterer?

- Hvis virksomheder siger nej til arbejdskraft, alene fordi en ansøger er af en anden etnicitet, så må de hanke op i det. Det er i hvert fald ikke troværdigt, hvis de samtidig hyler op om, at de mangler arbejdskraft.

- Den anden del af det er, at vi har et velfungerende Ligebehandlingsnævn, som tager sig af sager som den her, og jeg synes faktisk, at jeres case skal overveje at indberette sagen. Om ikke andet så for at få det prøvet.

Velkommen til Ekstra Bladet Special

Ekstra Bladet Special er et kvalitetsstempel. Det er et nyt varemærke for vores allerbedste og mest grundige journalistik. Jeg synes, du skal læse med.

I denne Special-serie sætter vi fokus på, hvordan nydanskere fortsat kæmper for at få en plads på arbejdsmarkedet - og på hvad vi får for de 13 milliarder kroner, der hvert år bruges på jobcentrene for at skaffe alle danskere et arbejde.

Poul Madsen, ansvarshavende chefredaktør

Se her hvordan det gik, da Aya og Helle sendte den samme ansøgning. Videoreportage: Gorilla Media

NyDanmark - 11. dec. 2019 - kl. 12:04 Mini-dokumentar: Her går det helt galt på jobcentret

Dyre jobcentre
Ekstra Bladet har over de seneste dage fortalt, hvordan staten bruger 13 milliarder kroner på jobcentrene uden at kende den præcise effekt.

Det er flere penge, end der bruges på psykiatrien, og samtidig findes der massive problemer rundt om i kommunernes jobcentre. Problemer, som Ekstra Bladet belyser i projektet ’Job-gakgak’.

- Jeg er enig i, at vi bruger mange penge på det. Men alternativet er, at vi ingenting gør for at gøre folk til en del af arbejdsfællesskabet. Det mener jeg ikke er et velfærdssamfund værdigt, lyder svaret fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Chefredaktør Poul Madsen og brobyggeren Özlem Cekic har de seneste måneder undersøgt, hvorfor indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande fortsat ligger lavt i beskæftigelsesstatistikken. Det er der nu kommet en minidokumentar ud af. Foto: Tariq Mikkel Khan NyDanmark - 11. dec. 2019 - kl. 07:05 Jobcentre koster 13 milliarder - men ingen kender effekten

DEBAT MED MINISTEREN

Beskæftigelsesministeren kommer i Ekstra Bladets studie onsdag den 18. december klokken 13.15 til en debat om jobcentrene.

Her vil han blive stillet en række af de spørgsmål, som Ekstra Bladets læsere har sendt ind.

NyDanmark - 12. dec. 2019 - kl. 14:36 Virksomhed med indvandrere: - De troede vi var rockere

- Det at være i kontakt med mennesker, der er langt fra arbejdsmarkedet, og tilbyde dem hjælp og veje til at få behandlet deres problemer, det synes jeg virker. Spørgsmålet er så, om det virker godt nok i den konstruktion, der er nu, efter kommunerne har overtaget beskæftigelsesindsatsen. Det synes jeg klart, at man kan diskutere.

- Man kan diskutere, om kommunerne er gode nok til at behandle borgere med værdighed og respekt, og om de gør nok for at være opmærksom på, at det er borgernes rettigheder, der står øverst – og ikke kommunens egen pengekasse.

I en dokumentar fra Ekstra Bladet skaffer chefredaktør Poul Madsen og brobygger Özlem Cekic et arbejde til flytning, som kommunen har erklæret jobparat. Det viser sig dog, at personen var alt for syg til at komme i arbejde. Foto: Tariq Mikkel Khan Samfund - 11. dec. 2019 - kl. 22:02 Traume-flygtninge bliver sendt i arbejde

Poul og Özlem forsøger at få svar hos jobcentret i Hvidovre Videoreportage: Gorilla Media

NyDanmark - 11. dec. 2019 - kl. 12:04 Mini-dokumentar: Her går det helt galt på jobcentret

335 kommentarer
Vis kommentarer