Annonce:
Annonce:

'Hvor der er mad er der fred'

#NyDanmark dag 3

Hvorfor sætter Ekstra Bkadet fokus på Nydanmark? Hør Poul Madsen forklare her.
Annonce:
Følg Politik

Da Özlem Cekiz og jeg planlagde vores tur rundt i #NyDanmark sagde hun: 'Hvor der er mad, er der fred'.

Jeg små-grinte, og sagde: 'Så må vi bestemt servere mad' for målet er jo at skabe forståelse og ikke nye konflikter.

Og Özlem fik i den grad ret.

Da vi var ved at lukke valgmødet i Sønderborg ned mandag aften kom aftenens mest overraskende tilbud.

De syriske flygtninge Saddika Ali og Fareed Hasan inviterede DF's Jan Rytkjær Callesen på middag.

Tidligere under mødet havde Callesen tilkendegivet, at han helst så alle flygtninge sendt ud af kommunen.

Så det var ikke fra hans side den fremstrakte hånd kom til de nye borgere i kommunen, selvom Callesen dog ville medgive, at ægteparret fra Syrien er en succeshistorie.

Annonce:

Ægteparret har begge job på det lokale slagteri, tjener op mod 800.000 kr til sammen om året og er godt i gang med at lære dansk. Så i verden ifølge Callesen måtte lige de to flygtninge alligevel godt blive i Sønderborg.

Men Fareed og Saddika mente, at Callesen havde brug for at høre nogle gode historier om flygtninge. 'Og jeg er rigtig god til at lave mad', sagde Saddika.

Callesen tog imod invitationen, og det bliver dermed, første gang han besøger en flygtning i deres eget hjem.


Her bliver Jan Rytkjær Callesen inviteret på middag.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

 

Direkte spurgt under valgmødet i Sønderborg indrømmede DF'eren, at hans hidtidige erfaring med flygtninge begrænsede sig til pølsemanden i Nordborg, der 'vist nok kommer fra Bosnien'.

Callesen havde i det hele taget en ganske besværlig aften. På et tidspunkt var jeg nødt til at spørge ham, om han stadig var til stede, da han stod og hang oppe ved debatbordet med et meget fjernt blik.

Annonce:

Callesens gjorde bestemt heller ikke livet nemmere for sig selv, da han prøvede at balancere de forskellige kasketter han åbenbart mener, han bærer på sit skallede hoved. Callesen er nemlig både medlem af Folketinget og byrådet i Sønderborg.

Som Folketingsmedlem er Callesen ifølge ham selv stenhård. Alle flygtninge skal sendes hjem, men når han tager byrådskasketten på, så vil han godt være med til at skaffe flygtningene i Sønderborg job.

Og det går faktisk rigtigt fint i Sønderborg. Både borgmester Erik Lauritzen (S) og førsteudfordreren Peter Hansen (V) havde en vidunderlig praktisk tilgang til udfordringen med de nye danskere: Arbejde er den bedste integration. Så det gælder om at skaffe dem job, så skal vi nok lykkes med at integrere dem, som de begge sagde.

Så i stedet for at komme med grove generaliseringer og tale problemerne op, som det efter hånden er blevet kutyme blandt flertallet af Christiansborgs politikere, så er de toneangivende politikere i Sønderborg trukket i arbejdstøjet.

Annonce:

Det er bestemt ikke bare sådan lige til, men både borgmesteren og Venstres spidskandidat var enige om, at flygtningene ikke tager job fra Sønderjyderne.

Det kunne direktøren fra Danish Crown Ole Carlsen bekræfte. Det vakte mildest talt opsigt i hele Danmark, da han på Ekstra Bladets forside mandag tilkendegav, at gerne ville have, at man sendte nogle flere flygtninge til Sønderborg.

Som Carlsen siger har han allerede støvsuget jobcentret for arbejdskraft.

Nu er løsningen for Danish Crown, der har et kæmpestort slagteri i Blans lidt uden for Sønderborg, at tage flygtninge ind i hold. Og sprogskolen er flyttet med ud på slagteriet.

Så arbejder flygtningene fire timer om dagen og går i sprogskole fire timer.

Enkelt, praktisk og fornuftigt. Den model bør man kunne kopiere mange andre steder i Danmark.

Skriv gerne til mig med andre gode eksempler på praktiske løsninger, der virker.

Fareed Hasan og Saddika Ali er en del af det projekt.

Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte

41-årige Fareed arbejder som opskærer, og hans jævnaldrende kone Saddik står i pakkeriet.

Annonce:

Fareed er endda begyndt at spise svinekød, mens hustruen stadig holder sig fra det. Men hun har ikke noget problem med at arbejde med svin. Men vi kan nok med sikkerhed konstatere, at den ikke kommer til at stå på frikadeller, når Jan Callesen kommer til middag!

Blandt tilhørerne var der et stort ønske om også at se politikerne, derude hvor integrationen foregår, ikke mindst i boligområderne Søstjernevej og Nørager, der igen er endt på regeringens ghetto-liste.

'Vi ser jer kun, når der er valgkamp', sagde beboerformanden fra salen. Oppe på scenen havde ægteparret Lea og Martin Jurek tidligere fortalt om hverdagen på Søstjernevej, hvor familien har boet de seneste seks år. Det er blevet mere utrygt, synes de, og deres ønske er bedre samtale med politikerne om problemerne og ikke mindst, at flygtningene fordeles bedre i Sønderborg, så de ikke alle sammen ender på Søstjernevej og i Nørager.

Som afslutning på vælgermødet i Sønderborg forsøgte jeg at aftvinge de tre politikere tre konkrete tiltag, de vil sætte i gang på integrationsområdet det næste år.

Annonce:

Jan Callesen vil gerne komme på besøg på Søstjernevej, og han vil også gerne hjælpe til med at skaffe flere flygtninge i arbejde, og så kunne han ikke rigtigt komme på mere. For ham er integrationen ikke et af de højtprioriterede områder.

Peter Hansen fra Venstre vil også gerne tale mere med repræsentanterne fra Nørager og Søstjernevej. Og det var borgmester Erik Lauritzen også helt med på. Han var oven i købet så konkret at sige, at han mindst ville kigge forbi to gange i løbet af det kommende år.

Og her på Ekstra Bladet vil vi naturligvis holde de tre politikere fast på deres løfter om bedre dialog.

Peter Hansen havde også et helt konkret, nyt forslg. Han vil starte en iværksætterforening blandt flygtninge. Et netværk, der kan hjælpe og understøtte flygtninge med at komme i gang med egen forretning.

Borgmesteren vil også sætte alt ind på at skaffe arbejdspladser, og så vil han opprioritere indsatsen i folkeskolerne.

Annonce:

Jeg forlod Sønderborg med en rigtig god fornmmelse. Der er vilje til at gøre noget. Nu må vi så se tirsdag om den gode vilje også forplanter sig på valgdagen.

Callesen og Dansk Folkeparti fik ved sidste valg tre ud af 31 mandater i byrådet. Socialdemokraterne 12 og Venstre ni.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

Jeg lovede de godt 150 tilhører i den propfulde sal, at Ekstra Bladet vender tilbage til Sønderborg. Integration er en alt for vigtig opgave til at blive glemt. Så vi vil tjekke om politikerne i Sønderborg holder deres løfter.

..og så var det tid til mad:

 

I morgen onsdag tager vi videre til Odense, nærmere bestemt Vollsmose. Og du er inviteret!

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: