Annonce:
Annonce:

Jeg har også et ansvar for integrationen

Dag 6 i #NyDanmark. En front beretning fra Aarhus

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard var ikke helt klar i mælet, da han blev spurgt om han ville lade sine egne børn gå på Søndervangskolen
Annonce:
Følg Politik

Jeg tror oprigtig talt Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard fik et chok, da jeg på Ekstra Bladets #NyDanmark valgmøde i Gellerup fredag, spurgte ham, om han selv ville sende sine tre børn i Søndervangskolen, hvor der går 97 % børn af anden etnisk herkomst end dansk.

Foto: Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde

Sammen med Özlem Cekic havde jeg tidligere på dagen besøgt Søndervangskolen. Nyrenoverede bygninger, god plads og en utrolig engageret og dygtig skoleleder Rani Hørlyck for hvem børn bare er børn, ligegyldigt hvilken baggrund de kommer fra.

Foto: Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde
 

Og den filosofi har skabt succes. Karaktergennemsnit for afgangseleverne er hævet markant de seneste år, så man nu næsten er oppe på landsgennemsnittet.

Umiddelbart lyder det som en succeshistorie fra NyDanmark. Men problemet er stadig, at de etnisk danske forældre i skole distriktet fravælger Søndervangskolen.

Annonce:

Jacob Bundsgaard svarede mildest talt noget svævende på spørgsmålene om sine egne børn. Det betyder ikke, at Bundsgaard er en hykler, men han repræsenterer lige nøjagtigt det, der er et af hovedproblemerne:

Vi beskylder de nye danskere for at isolere sig i ghettoer, men vi, der har boet her altid, isolerer os også.

Vi er en lige så stor del af problemet.

Foto: Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde
 

På vores tur rundt i #NyDanmark i denne uge har vi spurgt samtlige politikere, om de har personlige venner blandt nydanskerne. Det er påfaldende så få, der kunne sige ja.

Samtidig tuder politikerne os ørerne fulde om, at børn, der går på skoler med mange børn af anden etnisk herkomst end dansk, klarer sig dårligere end gennemsnittet.

Og hvem vil eksperimentere med sine børns fremtid? Det ville jeg da heller ikke.

Men hvis vi, der er danske gennem generationer, fravælger integrationen med de nye danskere, så lykkes den helt sikkert aldrig.

Jeg forlanger ikke, at Jacob Bundsgaard eller andre skal eksperimentere med deres børns fremtid. For lige nu er der problemer.

Annonce:

Men jeg forlanger på vegne af #NyDanmark, at Jacob Bundsgaard gør så meget ved problemet, at han selv får lyst til at sende sine børn i Søndervangskolen.

Og Bundsgaard har i modsætning til de forældre, der bor i skoledistriktet magten til at ændre tingene.

Det kræver meget mere end bare nyrenoverede lokaler. Skoleleder Rani Hørlyck ved godt, at det er et langt sejt træk at ændre Søndervangskolens image.

Foto: Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde
 

Men en af de ting, der kunne hjælpe Rani Hørlyck til at rykke hurtigere frem er, at Søndervangskolen er får et internationalt spor, hvor al undervisning foregår på engelsk.

I mange kommuner har man med succes oprettet internationale spor, og Aarhus kommune har også planer om et. 

Hvorfor ikke vælge Søndervangskolen ?

Der er ingen grund til at lave det internationale spor på en af skolerne i velhaverforstaden Risskov. Her er der ingen image problemer, og erfaringen viser, at et internationalt spor markant er med til at løfte en skoles image.

Annonce:

Nye danskere kræver nye løsninger, og at vi alle sammen bidrager.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: