Op til kommunal- og regionsrådsvalget i efteråret 2017 var integration, flygtninge og indvandrere en brandvarm valgkamps-kartoffel, der udstillede, at det trods årtiers forsøg ikke er lykkedes politikerne at finde formlen på det nye, multietniske Danmark.
Derfor satte Ekstra Bladet dengang fokus på Nydanmark - og har løbende gjort det siden.
Chefredaktør Poul Madsen og debattør Özlem Cekic har været rundt i hele landet og møde mennesker, som er kommet til Danmark fra hele verden. Og mødet med de mennesker har sat så dybe spor, at de to vil give deres refleksioner og erfaringer videre i form af fem råd til de nye danskere, der kommer hertil, og fem råd til de danskere, der skal tage imod de nye.
Alle har et ansvar
- Hvorfor er der brug for de her råd?
- Der er brug for, at endnu flere - på det personlige plan - gør noget. Vores ture rundt i Danmark har vist mig, at det er de menneskelige relationer, der får det til at fungere. Ikke højttravende politiske planer. Det er simpelthen et enkelt individ, der gør forskellen for, om en ny dansker kommer til at lykkes i Danmark.
- Politikerne komplicerer integrationen og udfordringerne fuldstændig unødvendigt. Det handler om meget mere enkle ting. At tilskynde folk til at gøre noget på hverdags-niveau, forklarer Poul Madsen, mens Özlem Cekic supplerer:
- Vi kommer med konkrete løsninger - store som bittesmå - på konkrete udfordringer. Det her handler om, hvad hver enkelt menneske kan gøre. Alle har et personligt ansvar.
Politikerne skal stoppe med at lyve
- Men hvorfor er det Ekstra Bladets opgave at påpege det?
- Fordi vi er folkets avis. Vi vil gerne hjælpe folk til et bedre liv. Lige nu er man fra politisk side ved at ødelægge det for enormt mange mennesker ved at mistænkeliggøre dem, siger chefredaktøren.
- Der er mange idéer til, hvad der kan gøres. Men det er altid 'de andre', der bliver peget på. 'De andre' skal tage det første skridt. Vi peger aldrig på os selv. Men det har alle et ansvar for at gøre - også Ekstra Bladet, mener Özlem Cekic.
- Og så skal politikerne helt basalt lade være med at lyve. De usandheder, der bliver sagt i debatten i øjeblikket, skal stoppe. Danmark er ikke et land, hvor indvandrere og flygtninge tager job fra nogen. Vi har mangel på arbejdskraft - specielt ufaglært arbejde. Det nytter ikke noget, at folk bliver bildt ind, at de her mennesker tager noget fra andre. Det gør de ikke. Og de politiker-løgne er uomtvisteligt Ekstra Bladets opgave at påpege, fastslår Poul Madsen.
Følg rådene - ellers ryger pengene
- Hvis vi ikke må kontrollere og mistænkeliggøre, hvordan sikrer vi så, at folk følger rådene?
- Man må gerne kontrollere. Men kontrol skal ikke være ledsaget af mistænkeliggørelse af alle. Selvfølgelig skal man passe sin skole, og ellers skal der være en sanktion. Sådan er det for alle - både 'gamle' danskere og nydanskere, mener Madsen, mens Cekic påpeger, at systemets - og den enkelte borgers - indblanden i en nydanskers liv, skal ske ud af omsorg - ikke kontrol eller mistro.
- Hvad er sanktionen så, hvis man ikke efterlever rådene?
- Vi taler ikke om førtidspensionisten, der ikke kan. Det er dem, der kan. Og de, der kan, skal. Slut. Ellers bliver de trukket i ydelse. Sådan er lovgivningen allerede i dag. Vores bud er tænkt ind i den virkelighed, der allerede eksisterer , siger Özlem Cekic, der får opbakning fra Madsen:
- Jeg er enig. Og alle skal uddannes, så de kan gå ind på arbejdsmarkedet - og i øvrigt forstår det danske samfund. Der er masser af initiativ blandt de her mennesker, men de forstår ikke Danmark.
- Derfor skal de have hjælp, og derfor betyder det så meget, at danskerne - ud over at åbne deres hjerter - også åbner op for deres netværk, slutter Özlem Cekic.