Nader beskytter flygtende kvinder: - De frygter for deres liv

Flere og flere indvandrerkvinder flygter fra deres familier, fordi de frygter for æresrelateret vold. Nader er en af dem, der beskytter dem

Billedet her er taget i et andet safehouse, end det, Nader har. Foto: Olivia Toftlund
Billedet her er taget i et andet safehouse, end det, Nader har. Foto: Olivia Toftlund
Følg Politik

Nydanmark: Integration er kommet for at blive

Integration er kommet for at blive. I årtier har politikerne forsøgt at finde formlen på det nye Danmark, som består af flere nationaliteter, men vi er ikke i mål. Derfor sætter Ekstra Bladet fokus på Nydanmark. Gennem besøg hos personerne, der har med integration at gøre, søger vi debat og inspiration. Håbet er, at vi kan finde løsninger, der kan gøre Nydanmark bedre.

Foto: Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde
 

Umiddelbart ligner parcelhuset med det røde teglstenstag nabohusene i satellit-byen i Østjylland.

Små kupler med overvågningskameraer overalt afslører dog, at der gemmer sig en særlig beboer i det ellers normale hus.

Nader ønsker ikke sit efternavn offentligt frem, fordi han er stifter og formand for organisationen Ny identitet, der hjælper kvinder på flugt fra tvangsægteskaber, voldelige mænd og æresrelateret vold i alle former.

Organisationen har gennem de seneste otte år hjulpet kvinder i alle faser af misbrug fra ægtefæller og andre familiemedlemmer.

Via telefon og ansigt til ansigt
Rådgivning via telefon løber op i hundreder af kvinder, mens Nader vurderer, at de har hjulpet omkring 45 kvinder på flugt til en ny tilværelse i en anden del af landet eller i udlandet.

– Det er voldsomt og omfattende for en ung at begynde et nyt liv. For os og organisationen er det også en stor indsats hver gang. Jeg har flere gange sagt, at jeg ikke kan mere. Men når der så står en ny kvinde og frygter for sit liv, kan jeg alligevel ikke lade være med at hjælpe, siger han.

Nader ønsker ikke at fortælle, hvad der fik ham til at starte organisationen. Men familiefaderen med den iranske baggrund oplever ligesom flere andre organisationer relateret til vold mod kvinder, at det er et problem i stigning.

– Problemet er ikke blevet mindre. Og for kvinderne kan det være risikabelt at gå til det offentlige. Hvis der er en dør at banke på i kommunen, kender deres familie måske lige en, der kan slå dem op i systemet, og så kan det blive farligt, fortæller Nader.

Kærlighed og alkohol
Ny identitet får ofte opkald med spørgsmål som: ’Hvad gør jeg, hvis der ikke er blod på bryllupsnatten?’, ’mine veninder drikker, men jeg må ikke, hvad skal jeg gøre?’, ’jeg tror, at jeg er blevet set af et familiemedlem i selskab med en fyr. Hvad gør jeg?’

Æres-relaterede problemer kan ligge overalt på en skala fra det grinagtige til drabssager.

Offentligheden herhjemme fik først for alvor øjnene op for problematikken i forbindelse med drabene på Sonay Mohammad i 2002 og Ghazala Khan i 2005.

Ifølge Nader er noget af det særlige ved æresrelaterede konflikter, at kvinderne ikke kun er på flugt fra familierne, men oftest fra etniske, religiøse eller kulturelle netværk af personer.

– I de her netværk kommer familiens ære før alt andet. Det hjælper omgivelserne hinanden med at opretholde. Også andre unge sladrer om hinanden. Så kan det måske købe dem nogle få billige point derhjemme, så fokus en overgang er væk fra deres eget dobbeltliv. For mange etniske unge lever et dobbeltliv, og det skal vi væk fra, fortæller han.

Vågne øjne over alt
Farligheden i arbejdet fremstår med al tydelighed for den besøgende, for selv på toilettet og i soveværelset er der et øje til at holde øje.

Kameraerne er sluttet til en overfaldsalarm, så politigården øjeblikkelig kan følge med i, hvad der sker overalt i og omkring huset. På spørgsmålet om det nogensinde har været i brug, ryster Nader på hovedet i en gestus, man ofte møder som interviewer:

– Ingen kommentarer.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind