Ny krise kan koste denne gruppe dyrt

ANALYSE: De ikkevestlige indvandrere har fået et skub i den rigtige retning, men effekten er i fare

Du kan se den første del af mini-dokumentaren her. Anden del kommer ud på søndag. Videoreportage: Gorilla Media

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser en ny analyse, at de ikkevestlige indvandrere faktisk har fået glæde af det opsving, som Danmark har været gennem de seneste år.

- Konjunkturer betyder utrolig meget for personer, der er på kanten af arbejdsmarkedet. Vi kan tydeligt se, at når der er nedgang i økonomien, bliver de her grupper meget hårdt ramt. Så mister de tilknytningen til arbejdsmarkedet.

- Omvendt er en opgang med til at åbne døre for dem, forklarer cheføkonom Erik Bjørsted til Ekstra Bladet.

- Nu har der jo været meget snak om flaskehalse og mangel på arbejdskraft i Danmark. Men man har glemt, at dørene lettere åbnes for ikke-vestlige indvandrere under et opsving.

- Det kan man også se i tallene. De har nemlig haft en pæn fremgang, efter opsvinget begyndte i foråret 2013.

Velkommen til Ekstra Bladet Special

Ekstra Bladet Special er et kvalitetsstempel. Det er et nyt varemærke for vores allerbedste og mest grundige journalistik. Jeg synes, du skal læse med.

I denne Special-serie sætter vi fokus på, hvordan nydanskere fortsat kæmper for at få en plads på arbejdsmarkedet - og på hvad vi får for de 13 milliarder kroner, der hvert år bruges på jobcentrene for at skaffe alle danskere et arbejde.

Poul Madsen, ansvarshavende chefredaktør

Jobcentre koster 13 milliarder - men ingen kender effekten

Gabet ikke væk
Cheføkonomen erkender dog, at der stadig er et stykke vej op til samme beskæftigelsesgrad som dem, der er af dansk oprindelse.

- Det er der helt sikkert, men det gab er blevet mindre.

- Derfor er det også vigtigt, vi sikrer, at de gode tider fortsætter. Og at man sørger for, at når de her mennesker har fået foden indenfor på arbejdsmarkedet, så skal de have lagt nogle kompetencer oven på, som langtidssikrer dem, hvis vi en dag bliver ramt af en ny krise.

- Vi ved fra sidste krise, at vi hurtigt kan tabe gevinsten på gulvet igen. De her grupper står nemlig med dårligere kort på hånden, hvis der kommer en krise.

- Derfor er det vigtigt, at de kommer ind i nogle brancher, som er mere modstandsdygtige over for usikre tider. De skal have kompetencerne til at kunne søge flere jobs og ikke bare være ufaglærte.

Hos virksomheden Global Gastro i Kastrup har direktøren svært ved at se effekten af jobcentrene. Videoreportage: Gorilla Media

Mini-dokumentar: Her går det helt galt på jobcentret

Fået bedre fat
Uanset hvordan dansk økonomi bevæger sig hen de kommende år, så forventer Erik Bjørsted, at de ikkevestlige indvandrere har opnået en fremgang i beskæftigelsen, som holder ved.

- Deres tilknytning til arbejdsmarkedet er faktisk blevet stærkere. De har haft en regulær fremgang.

Ikke bare i antallet i arbejde, men også i den samlede beskæftigelsesfrekvens.

- Og det tyder på, at gruppen har fået bedre fat, lyder vurderingen fra Erik Bjørsted.

Ekstra Bladet forsøger at få svar hos jobcentret i Tårnby. Videoreportage: Gorilla Media

Fortæl din historie

Har du været i kontakt med et jobcenter eller arbejder der? Så vil Ekstra Bladet gerne høre din historie.

Hvilke sager fra jobcentrene burde Ekstra Bladet kaste sig over - og hvad er ret og vrang i debatten om de 13 milliarder kroner, der årligt bruges på at skaffe ledige i arbejde?

Del dine tanker og din viden i en mail til heine@eb.dk - diskretion gives, hvis dette ønskes.