Omskæringdebat fyldt med følelser: 'Nu smider jeg bukserne'

Bølgerne gik højt, da Poul Madsen og Özlem Cekic debatterede omskæring på Folkemødet

Det var lige ved og næsten torsdag eftermiddag, da Poul Madsen i en hurtig bevægelse hoppede ind foran 'Porno'-Lasse Helmer Sørensen på scenen i Ekstra Bladets telt på Folkemødet på Bornholm.

- Nu skal jeg vise jer, at jeg er omskåret, sagde han med knappen i bukserne i hænderne.

Vi nåede aldrig at se Lasse Helmer Sørensens manglende forhud, som han er meget glad for blev fjernet, da han var dreng. Til gengæld var vi vidner til en debat om omskæring, der var fuld af følelser.

'Forbud kommer ikke'
Poul Madsen og Özlem Cekic havde udover Lasse Helmer Sørensen blandt andet inviteret jødiske Leo Milgrom, der selv er omskåret og går ind for et forbud.

- Man skal ikke skære i børn. Jeg skal på grund af min omskæring tænke over min påklædning, for forhuden fungerer som et beskyttende lag lige som et øjenlåg, sagde Milgrom.

Den holdning delte folketingspolitiker Naser Khader:

- Jeg er selv omskåret, og jeg mener ikke, at man skal omskære af rituelle årsager. Hvis der ligger noget medicinsk til grund, så ja, så er det i orden, men man skal ikke bare skære i børn uden samtykke, sagde Naser Khader.

Artiklen fortsætter under billedet:

Omskæringsdebatten var fyldt med følelser og markante meninger, som Özlem Cekic og Poul Madsen holdt styr på. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Omskæringsdebatten var fyldt med følelser og markante meninger, som Özlem Cekic og Poul Madsen holdt styr på. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Kan stride mod grundloven
Det er i muslimske og jødiske samfund, at man omskærer drengebørn som helt små. I Danmark anslås det, at mellem 1000 og 2000 drengebørn bliver omskåret årligt. Det mener tidligere overrabbiner Bent Melchior, at muslimske og jødiske børn i Danmark skal blive ved at have lov til.

- Jeg mener jo, at et eventuelt forbud strider mod religionsfriheden, sagde Melchior på scenen i Allinge og fortsatte:

- Vi kan ikke bare lade være, hvis vi skal blive ved at udtrykke en lang historie. Og vi bliver nødt til at gøre det, mens børnene er helt små, for ellers bliver indgrebet mere kompliceret, når de er voksne, sagde Bent Melchior.

Folketinget skal tage stilling til borgerforslaget, når de kommer tilbage til Folketinget efter sommer.

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

Danskerne på Folkemøde: - Det er en and, at det er elitært

Det er generelt nogle begejstrede Folkemøde-gængere, som Ekstra Bladet møder på pladsen i Allinge torsdag eftermiddag, hvor begivenhederne har været i gang i et par timer.

Camilla Uhrskov, 26 år, specialestuderende i migrationsstudier, København. Mathias Henriksen, 27 år, Europa-medarbejder for Alternativet, København. Anas Kababo, 27 år, arbejder for Mino Danmark, København. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Camilla Uhrskov, 26 år, specialestuderende i migrationsstudier, København. Mathias Henriksen, 27 år, Europa-medarbejder for Alternativet, København. Anas Kababo, 27 år, arbejder for Mino Danmark, København. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

- Det er fedt. Det er mangfoldigt, og der er mennesker i alle aldre, siger 27-årige Mathias Henriksen.

- Jeg synes dog, det er et meget tætpakket program. Det er lidt rodet. Der er faktisk næsten for meget på programmet, siger Mathias, der er på Folkemøde for anden gang og arbejder for Alternativet.

- En gammel traver omkring folkemøde er jo at det er for elitært, hvad tænker I om det?

- Jeg kan godt følge dem, der synes det. Der er noget med beliggenheden, som ikke er super folkeligt. Og så er der også noget med de emner, der bliver diskuteret til oplæggene. Det er ikke ligefrem bodega-samtaler. Det virker også, som om det meget er folk, der plejer deres penge, siger Anas Kababo, der er på Folkemøde for første gang.

- Det koster jo også sindssygt mange penge at have en bod. Så det er meget de store og veletablerede organisationer, der kommer til orde, siger Camilla Uhrskov.

- Men det, jeg godt kan lide ved det, er, at der bliver taget nogle emner op, som der har været ekstra fokus på. Jeg er selv meget interesseret i psykisk mistrivsel hos unge, og det er der mange debatter om, fortæller den 26-årige Camilla, der er på Folkemødet for tredje gang.

Jaqueline 73 år og Thorkil Stenby, 70 år og fra Rødovre. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Jaqueline 73 år og Thorkil Stenby, 70 år og fra Rødovre. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

- Vi er interesserede i Folkemødet, fordi vi har sommerhus her på Bornholm. Og så går vi rundt og hører på de forskellige diskussioner. Det er 6. gang vi er her, fortæller Thorkil Stenby.

Han er fuldstændig uenig i, at Folkemødet skulle være et elitært foretagende, der kun er meningsfuldt for de mest magtfulde mennesker i Danmark.

- Det er en and, at det er elitært. Det er for alle. Du kan altid gå ind et sted og få noget ud af den snak, der er. Vi har lige hørt en snak om plastic. Det var virkelig interessant at høre, hvilke interesser der er i det, og hvorfor det skal bruges eller ej, siger han.

- Hvert år lærer vi noget nyt om, hvad der foregår i samfundet. Det kommer også mere frem, hvad der lægger bag politikernes politik, fordi det kommer frem her og bliver debatteret, siger Jaqueline Stenby.

Ægteparret synes, at alle skal opleve at komme til Folkemøde.  

Daniel Ahlefeldt-Laurvig, 26 år, event-koordinator for HadlerEvent, Odense. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Daniel Ahlefeldt-Laurvig, 26 år, event-koordinator for HadlerEvent, Odense. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

- Jeg er her for at arbejde. Jeg er her også for at se, hvad der sker rundt omkring i det danske land. Og de forskellige politiske, frivillige og faglige organisationer. Hvad vil folk, og hvor vil de gerne hen i fremtiden?, siger Daniel Ahlefeldt-Laurvig.

Han er på folkemøde for første gang, og er indtil videre positiv stemt over for begivenheden. Sikkerheden er i top, og vejret er dejligt, siger Daniel. 

Charlotte Hansen, 46 år, socialrådgiver, Nyker. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Charlotte Hansen, 46 år, socialrådgiver, Nyker. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

- Det er fantastisk. Der er så mange fede organisationer og temaer. Det er folkeligt, og vi kommer tæt på dem, som er så langt væk fra os i hverdagen. Jeg har været med hvert år, siger Charlotte Hansen.

- Det fedeste er at se, hvordan det har udviklet sig. Der er sket så mange forbedringer på pladsen. Alt er blevet optimeret, fortæller Charlotte Hansen, der er på vej til et oplæg om psykisk vold.

Det er et vigtigt emne for hende, fordi hun arbejder for kvindekrisecentret på Bornholm.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

32 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere