Selv vores drømme og fordomme ligner hinanden

Ordene i overskriften er Özlem Cekic's. Jeg synes de på fremragende vis forener os alle. Få har som Özlem målrettet arbejdet for at integrationen skulle lykkes. Men det er mildest svært. Nu er vi sammen på vej rundt i NyDanmark for i fællesskab at yde vores bidrag.

Foto: Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde
 

I dag er vi i Sønderjylland. Det glæder jeg mig til, for det er her jeg er født.

Vi starter i børnehaven Spiretoppen i Aabenraa. Lederen vil gerne byde os på en kop kaffe og fortælle om de udfordringer, hun har i hverdagen, og hvad hun ønsker af politikerne.

Spiretoppen er den institution i kommunen med flest indvandrer - omkring 20 forskellige nationaliteter.

Senere i dag er vi rundt i Sønderborg, og hvis du gerne vil snakke med os om udfordringerne med integrationen, så kom forbi Sønderskov Skolens festsal på Grundtvigs Allé 100, hvor vi holder valgmøde fra kl.17-19.

Og som du kan se hænger vi allerede i lygtepælene i Sønderborg :-)

Privatfoto
Privatfoto
 

Borgmesteren og hans udfordrere er der. Men jeg lover, at det bliver et anderledes valgmøde. Vi sørger for, at politikerne svarer på dine konkrete problemer med integrationen.

 

Før vi tog afsted, bad jeg Özlem svare på fem spørgsmål om integration:

- Nytter det noget at drikke dialogkaffe med folk, der hader flygtninge og indvandrer?

- Ja altid. For jeg tror generelt på, at venskaber vaccinerer os mod fordomme. Jo mere, vi samtaler med hinanden, jo sværere er det også at generalisere og fastholde sine fordomme. Jeg tror, det er muligt at bygge bro mellem befolkningsgrupper, men det kræver, at alle tager et personligt ansvar.

- Hvor dansk er du selv på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er det højeste?

- 20. Jeg er ikke født I Danmark, men skal begraves her. Jeg har født alle mine tre børn på Rigshospitalet og er blevet gift i Musikhuset i Århus. Jeg er dansk statsborgere og tænker, drømmer og taler dansk.

- Hvorfor går du ikke med tørklæde?

- Det gjorde jeg faktisk også som en del af mit ungdomsoprør. Men droppede det efter to år, da skolen troede, det var min far, der tvang mig, og min far troede, at det var imamen, der overbeviste mig. I dag går jeg ikke med tørklæde, fordi man sagtens kan være muslim uden at gå med tørklæde.

- Må dine børn selv vælge, hvilken religion de vil tilhøre?

- Ja, for jeg mener ikke, at tvang tjener religionen. Jeg opdrager mine børn først og fremmest til at være gode demokrater og medborgere i Danmark. Og ja, jeg er selv muslim og håber også, at mine børn i deres voksenliv vil vælge min religion til, men det er noget de selv bestemmer.

- Hvad er det vigtigste, der skal til for at Nydanmark lykkes?

- At vi bliver bedre til at lytte til hinanden. For når alt kommer til alt, så har vi meget mere, der binder os sammen, end det der skiller os ad. Selv vores drømme og fordomme ligner hinanden. Derfor skal vi se hinanden som mennesker og sige fra over for politikere, der vil gøre os til hinandens fjender.

Grafik
Grafik
 

Özlem skulle naturligvis også have lov til at stille mig 5 skarpe:

- Har Ekstra Bladet et ansvar for en bedre integration?

- Ja, bestemt. Vi skal holde politikerne til ilden. De har magten til at skabe et bedre NyDanmark. Men alt for mange fralægger sig ansvaret. Men det er også de nye danskeres eget ansvar. Jeg synes, de få fundamentalister og religionsdogmatikere ødelægger det for de mange. Deres ugerninger og middelalder syn skal vi bringe frem i lyset.

- Kan man være dansker og muslim samtidig?

- Ja, du er da det bedste eksempel på, at det kan blive en succes :-)

- Hvordan vil du have det, hvis du fik en muslim svigersøn?

- Fint, bare han ikke kræver, at min datter skal gå med niqab og opgive sit liv for ham. Så vil jeg føle, at alle de værdier jeg har forsøgt at give videre til min datter er mislykkedes. Jeg synes ikke, kvinder skal underkaste sig mænd eller middelalderlige værdier, og det gælder både fundamentalistiske muslimer og kristne.

- Hvor mange venner har du med indvandrere og flygtningebaggrund?

- En del. Jeg kender blandt andet en vietnamesisk familie rigtig godt. Det har været en berigelse at se deres vilje og initiativ. De kæmper og er lykkedes, fordi de har kæmpet utroligt hårdt. Alt for mange danskere forventer, at det offentlige skal løse deres problemer. De kunne lære meget af mine vietnamesiske venner.

- Hvad er formålet med Nydanmark?

- At få folk til at indse, at vi skal holde op med at tale udenom men se at komme i gang med at løse problemerne med integrationen. Nye danskere kræver nye løsninger, og vi kan godt lykkes, hvis vi for alvor vil.