Nyt spansk valg ventes igen at ende med politisk nulløsning

Ingen partier kommer formentlig i nærheden af at opnå flertal i det spanske parlamentet ved søndagens valg

Spanierne skal søndag igen stemme til parlamentsvalg, men der er ingen udsigt til, at landets fastlåste politiske situation bliver løst op. Det skriver BBC.

Søndagens afstemning kommer bare seks måneder efter det seneste valg, som ikke gav et flertal til en af de politiske fløje.

Valget i december var derimod et gennembrud for de nye partier, der er trådt ind på scenen de senere år og udfordrer Socialistpartiet og det konservative Partido Popular (PP), som i årtier på skift har haft regeringsmagten.

- Det spanske folk har mistet troen på de traditionelle partier. Vi har ikke længere et magtfuldt lederskab, siger Eduard Rodriguez Munoz, en 37-årig ingeniør, til ABC News.

Finanskrisen rev tæppet væk under den spanske økonomi og udløste enorme besparelser på områder som sundhed, velfærd og uddannelse trods store folkelige protester.

På ryggen af mange spanieres modstand over for nedskæringerne voksede det venstreorienterede protestparti Podemos i popularitet.

Ved valget i slutningen af 2015 opnåede Podemos 69 mandater, mens Socialistpartiet fik 90. Teoretisk kunne de dermed danne en "rød blok" med over 150 sæder. PP fik 122 kandidater valgt ind.

Men Socialistpartiet nægtede at danne en koalition med rivalerne på venstrefløjen, og dermed fortsatte Mariano Rajoy, den konservative premierminister, på posten.

De fleste vælgere ventes ved søndagens valg igen at stemme på et af de to partier til venstre. Nogle meningsmålinger viser, at Podemos denne gang måske vil overgå Socialistpartiet i størrelse.

Podemos vil øge selskabsbeskatningen, især for de helt store virksomheder, øge det offentliges forbrug og udsætte afbetaling på statsgælden. Det er populære løfter, som glider godt ned hos vælgere, der i årevis har lidt under de store besparelser.

Men Socialistpartiet er igen tøvende over for at indgå et partnerskab. De anser hovedbudskaberne fra Podemos som urealistiske.

Miguel Iceta, leder af Socialistpartiet i Catalonien, er enig i, at der er blevet skåret for hårdt ned på sociale ydelser som dagpenge og pensioner.

- Men budgettet skal hænge sammen. Vi mener, at hvis du forsøger at regere udelukkende med Podemos' politik, så vil vi meget hurtigt stå foran en statsbankerot, siger han til ABC News.

FAKTA: Spanske nøgletal

Økonomien er hovedtemaet ved parlamentsvalget i Spanien.

Optimismen blandt de 46 millioner indbyggere er ifølge BBC dog ved at vende tilbage. Det sker, i takt med at landet er ved at komme på fode igen efter den lange recession - kendt som "la crisis" - fra 2008 til 2013.

Spanien i tal:

* 21 procent - arbejdsløshed

* 45 procent - ungdomsarbejdsløshed

* 2,7 procent - forventet økonomisk vækst i 2016

* 0,8 procent - økonomisk vækst i første kvartal i år

Kilder: BBC, IMF, Spaniens nationale statistikbureau

1 kommentar
Vis kommentarer