Obama: Dårlig økonomi kan få Putin på andre tanker

Økonomisk krise i Rusland kan føre til en ændret politisk kurs i Kreml, siger den amerikanske præsident

USA's præsident, Barack Obama siger, at han tvivler på, at den russiske leder, Vladimir Putin, vil ændre kurs, før hans politik bliver udfordret af en dårlig økonomisk situation i Rusland.

Obama siger, at Putin står for en nationalistisk, bagudskuende linje, som skræmmer nabolandene og undergraver Moskvas økonomi.

Udtalelserne fra den amerikanske præsident kommer samtidig med, at det står klart, at Rusland er på vej ind i recession.

Den russiske økonomi kommer til at skrumpe 0,8 pct. næste år, forudsiger landets viceøkonomiminister, Aleksej Vedev.

Det er konflikten med Ukraine og Vesten, som sammen med de lave oliepriser har sendt mørke skyer ind over den russiske økonomi, og det har fået landets økonomiministerium til at nedjustere sit vækstskøn for næste år.

Tidligere var det forventningen, at Rusland ville nå en vækst i bruttonationalproduktet på 1,2 procent, men internationale sanktioner, faldende oliepris og en svækket rubel ændrer markant på de udsigter.

- Vi er tynget af elementer af usikkerhed, hvor en af nøglefaktorerne lige nu er den meget lave pris på olie, siger Alexei Vedev.

Den russiske rubel er blevet svækket med 26 procent i forhold til dollaren i løbet af de seneste tre måneder. I år ventes den russiske økonomi at vokse 0,6 pct., hvor den tidligere prognose lød på 0,5 pct.

Ministeriet har sænket sin forventning til den gennemsnitlige oliepris i 2015 til 80 dollar pr. tønde fra 100 dollar pr. tønde.

Iagttagere siger, at den økonomiske tilbagegang næppe vil gå ud over det russiske militær, men føre til nedskæringer i infrastrukturen, som ellers er vigtige for at udvikle økonomien på længere sigt.

- Det vil efter alt at dømme gå ud over nye investeringer i højere grad, end vi hidtil har ventet, fremhæver Julia Tsepleava, cheføkonom i Sberbank.

Putin, der har beordret lønstop for det nye år i Kreml, har allerede kunnet se tegn på uro, da tusindvis af ansatte i sundhedssektoren har demonstreret mod nedskæringer.

0 kommentarer
Vis kommentarer