Obama efter politiskud: Vi har et alvorligt problem

Der er store udfordringer i USA's politi- og retssystem, siger præsidenten efter politidrab på to sorte mænd

Foto: AP
Foto: AP
Følg Politik

Amerikanske betjentes skuddrab på to unge sorte mænd i denne uge er ikke enkeltstående tilfælde, men tegn på store udfordringer i USA's retssystem.

Det skriver præsident Barack Obama i en opdatering på Facebook, efter at to unge, sorte mænd er dræbt af politiskud inden for 48 timer.

- De (skuddrabene) er symptomatiske for de store udfordringer inden for vort strafferetlige system, de racemæssige forskelle, der viser sig i hele systemet år efter år, og den deraf følgende mistillid mellem ordensmagten og for mange af de samfund, de tjener, mener Obama.

- Vi har set den slags tragedier alt for mange gange, og vores tanker går til de familier og samfund, der har lidt et så smertefuldt tab, skriver Obama.

Amerikanerne er chokerede over en ny video, der viser amerikansk politi skyde en sort mand i Minnesota.

I videoen fortæller en sort amerikansk kvinde på forsædet af en bil om sin sorte kæreste ved rattet, der lige er blevet skudt af en betjent og er døende.

De næste minutter kan man høre kvinden - Lavish Reynolds - græde, indtil hun bliver hevet ud af bilen og lagt i håndjern og ikke længere kan filme.

Videoen kommer dagen efter en anden filmet episode i Baton Rouge i staten Louisiana. Her bliver en 37-årig sort mand og far til fem børn overmandet af to betjente og herefter skudt ad flere omgange og dør.

Samtidig oplyser myndigheder i Minnesota, at den betjent, der skød den 32-årige Philando Castile i Falcon Heights uden for Minneapolis, er sendt på orlov.

Minnesotas guvernør, Mark Dayton, siger i en udtalelse torsdag aften, at betjentens behandling af Lavish Reynolds er "fuldkommen rystende".

- Ville dette være sket, hvis føreren og passagererne havde været hvide? Det tror jeg ikke, siger han.

- Denne form for racisme findes, og det påhviler os alle at sikre, at det ikke fortsat finder sted.

De to drab i denne uge er de seneste i en række af alvorlige hændelser mellem politifolk og sorte amerikanere, som er endt fatalt.

Seneste nyt

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.