Obama frygter ny krig i Mellemøsten: - Det er et åndssvagt træk

Beslutningen om at træde ud af atomaftalen med Iran kan ende med, at Iran får en atombombe, eller USA skal ud i endnu en krig i Mellemøsten, advarer Barack Obama

Den forhenværende amerikanske præsident Barack Obama er stærkt utilfreds med Donald Trumps beslutning om at trække USA ud af atomaftalen med Iran.

Det blev anset som en af vesten og USA's største diplomatiske sejre i nyere tid, da det efter 12 års arbejde i 2015 lykkedes at indgå en aftale om at forhindre Iran i at få atomvåben. Iranerne så en ny krig i Mellemøsten som mere usandsynlig og valgte at skrive under.

Præsident Donald Trump har netop udtalt sig om atom-aftalen fra Det Hvide Hus. FOTO: Evan Vucci / AP Samfund Trump løber fra atomaftale: Det skal der ske nu

For at gøre aftalen endnu mere bindende vedtog FN's Sikkerhedsråd en resolution, der skulle sikre det samme mål.

Se Donald Trump offentliggøre beslutningen om at trække USA ud af atomaftalen med Iran. Video: AP

Men med Trumps beslutning om at vende ryggen til atomaftalen, frygter hans forgænger nu, at USA kan havne i en ny krig i Mellemøsten.

I et opslag på Facebook skriver den tidligere præsident:

'Jeg mener, at beslutningen om sætte JCPOA (atomaftalen med Iran red.) over styr uden at iranerne har brudt sine forpligtelser, er en kæmpe fejltagelse', lyder det fra Obama, der fortsætter:

'USA kan med tiden ende i en situation, hvor vi bliver efterladt med det smertefulde valg om et Iran med atomvåben eller en ny krig i Mellemøsten'.

Og det vil ikke tage Iran lang tid at bygge en atombombe, vurderer Søren Schmidt, der er lektor på Aalborg Universitet ved Institut for Kultur og Globale Studier:

- Da man indgik aftalen i 2015, sagde eksperterne, at iranerne kun var tre måneder fra at lave en bombe. Men på grund af de sanktioner, der blev indført dengang, vil det nu tage dem et år at bygge en atombombe, hvis de går i gang i dag, siger han til Ekstra Bladet.

Artikel fortsætter under billedet

Det var Obama og hans udenrigsminister, John Kerry, der var ophavsmænd bag atomaftalen med Iran i 2015. Foto. All Over Press/Oliver Doubliery
Det var Obama og hans udenrigsminister, John Kerry, der var ophavsmænd bag atomaftalen med Iran i 2015. Foto. All Over Press/Oliver Doubliery

Iran levede op til aftale
Præsident Trump var særdeles hård i sin retorik over for Iran på tirsdagens pressemøde i Det Hvide Hus. Her beskyldte han iranerne for at stå bag terrorisme, og derfor ville en atomaftale aldrig løse nogle problemer, mente han.

- Det er en grusom aftale. Den har ikke bragt os fred, og den kommer aldrig til at gøre det, sagde Trump tirsdag aften.

Men den udtalelse falder Obama for brystet.

'Det var aldrig meningen, at aftalen skulle løse alle vores problemer med Iran. Vi havde helt åbne øjne over for, at Iran har destabiliserende opførsel - både støtte af terrorisme og trusler mod Israel og andre naboer. Og præcis derfor er det vigtigt, at de aldrig får et atomvåben', skriver han i opslaget.

Den hårde linje fra Trump kommer, fordi det fortsat er officiel amerikansk udenrigspolitik, at Iran sponsorerer terrorisme og beskæftiger sig med aktiviteter, der undergraver amerikanske interesser.

Samtidig slog præsidenten fast, at Iran ikke overholder deres forpligtelser, selvom alle parter er enige om, at iranerne har overholdt deres del af aftalen.

Så sent som i februar vurderede IAEA (international Atomic Energy Agency red.) ellers, at Iran efterlevede de krav, som USA, Vesten, Kina og Rusland stiller til landets atomprogram. Derfor mener Søren Schmidt også, at Obama har ret i sin kritik af Trump:

- Det er da et åndssvagt træk af Trump. Han siger hele tiden, at det er en dårlig aftale. Den er måske ikke god nok, men nu bliver det jo bare endnu værre uden en aftale, derfor forstår jeg simpelthen ikke hans logik.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Samfund Olieprisen stiger efter skrotning af atomaftale

 

366 kommentarer
Vis kommentarer