Obama: Grim løgn at Vesten er i krig med islam

Jihadister falbyder løgne om civilisationernes sammenstød, som alle har et ansvar for at afvise, siger Obama

Verden må stå sammen over for den voldelige ekstremisme og afvise yderliggående islamisters løgne om, at verden befinder sig midt i et sammenstød mellem civilisationerne, siger USA's præsident, Barack Obama.

- Forestillingen om, at Vesten er i krig med islam, er en grim løgn, understreger Obama torsdag ved en konference i Washington om antiradikalisering og forebyggelse af voldelig ekstremisme.

- Vi har alle, uanset vores tro, et ansvar for at afvise den, tilføjer præsidenten.

Han udfordrer magthaverne i Mellemøsten til at forsøge at modarbejde den splittelse, som ifølge Obama har givet grobund for grupper som Islamisk Stat, al-Qaeda og andre.

Konflikter mellem sunni- og shiamuslimer "vil først stoppe, når stormagterne håndterer deres forskelligheder gennem dialog og ikke gennem stedfortræderkrige", siger præsidenten.

Både i Irak og andre steder anklages især Saudi-Arabien og Iran for at støtte hver deres fløje i et forsøg på at øge deres egen indflydelse i regionen.

Obama lagde endvidere vægt på det sociale aspekt og de kår, der fostrer ekstremisme.

- Men fattigdom alene skaber ikke ekstremisme, sagde han.

Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), deltager i konferencen, der finder sted onsdag og torsdag.

Det samme gør Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S). Han deltager på grund af den såkaldte Aarhus-model - et samarbejde mellem flere afdelinger i kommunen og Østjyllands Politi, som forsøger at bekæmpe radikaliseringen af unge.

Projektet har fået international opmærksomhed på grund af dets succes, og fredag er Bundsgaard inviteret til at holde et oplæg om modellen af tænketanken Washington Institute.

Konferencen i Washington har fået ny aktualitet efter de seneste ekstremistiske angreb rundt om i verden, heriblandt også i København.

0 kommentarer
Vis kommentarer