Annonce:
Annonce:

Obama: - Han er jaloux på covid-19

Den tidligere præsident har tøvet med at kritisere Trump, men nu sætter Obama alt ind

Trump har selv været ramt af virussen. Video/redigering: AP, Reuters/Peter Roelsgaard
Annonce:
Følg Politik

I årevis har den amerikanske præsident, Donald Trump, omtalt sin forgænger, Barack Obama, langt oftere, end Obama har omtalt Trump.

Den tidligere præsident har i lang tid undladt og holdt sig for god til at tale ned om sin efterfølger. Men nu er det slut.

Ifølge flere kilder tæt på Barack Obama har han bevidst været stille i håb om at have folks fulde opmærksomhed, når det virkelig gælder. Og det gør det nu. Det skriver CNN.

I de seneste uger har Obama angrebet Trump igen og igen. Han er begyndt at holde nøje øje med, hvad præsidenten foretager sig for derefter at kunne angribe ham.

Barack Obama går nu i kødet på Trump. Foto: Ritzau Scanpix
Barack Obama går nu i kødet på Trump. Foto: Ritzau Scanpix

'Beijing Barry'
For nyligt var det Trumps hemmelige bankkonto i Kina, som Obama kastede sig over.

Annonce:

- Kan I forestille jer, hvis jeg havde en hemmelig kinesisk bankkonto, mens jeg var præsidentkandidat, sagde en jokende Obama, der tydeligvis nyder muligheden for en mere løssluppen og aggressiv retorik.

- De ville have kaldt mig Beijing Barry, fortsatte han.

Obama refererer til en New York Times-artikel, om at Trump tidligere har haft en bankkonto, som ingen kendte til, i Kina.

'Jaloux på covid-19'
Obama er i den grad efter Trump for tiden, og da præsidenten for nyligt sagde, at han synes, folk er for fokuserede på covid-19, var Obama på banen med det samme.

- Mere end 225.000 mennesker er døde i dette land. Mere end 100.000 små virksomheder er lukket. En halv million jobs er væk alene i Florida. Tænk på det.

- Og hvad er hans argument? At folk fokuserer for meget på covid-19. Det sagde han til et af sine vælgermøder: 'Covid, covid, covid', siger han beklagende. Han er jaloux på covid-19's mediedækning, lød det hånende fra Obama.

Det er ikke første gang, Obama går efter Trump i valgkampen. Video: Reuters

Virkelig?
I Philadelphia i sidste uge spurgte Obama også ind til Trumps håndtering af coronavirussen.

Annonce:

Her mindedes han blandt andet, at Trump har sagt, at han 'ikke ville ændre meget' i sin håndtering af pandemien, hvis han kunne.

- Virkelig? Ikke meget? Du kan ikke komme i tanke om noget, der kunne have hjulpet nogle mennesker med at holde deres elskede i live?

Ikke særlig hård
Få dage senere angreb han Trumps attitude, som Obama kalder en total facade.

- Han kan godt lide at spille hård og tale hårdt. Han tror, det er sejt at rynke panden og være led, lød det fra Obama til et drive-in vælgermøde i South Florida, før han kommenterede på Trumps pludselige afbrydelse af et højt profileret interview.

- Men når '60 Minutes' og Lesley Stahl er for hårdt for dig, er du ikke særlig hård.

Sådan forløber valgdagen

Alle tider er omregnet til dansk tid

06.00
En tradition foreskriver, at vælgerne ved tre valgsteder i New Hampshire - Dixville Notch, Millsfield og Harts Location - møder op og stemmer ved midnat lokal tid. Da der ikke er tale om mange stemmer, kommer et resultat som regel kort efter.

11.00
De første valgsteder - udover de tre i New Hampshire - åbner. Det sker i delstaten Vermont i det nordøstlige USA. I løbe af de næste fire timer åbner valgstederne løbende på østkysten.

15.00
I en række af de stater i den centrale del af USA, hvor der er langt mellem storbyerne, åbner valgstederne. Det er blandt andet de første valgsteder i bjergstaten Montana og landbrugsstaten Nebraska.

16.00-17.00
Valgstederne på vestkysten herunder Californien og Nevada åbner. De sidste stater længst mod vest, Washington og Alaska, åbner for valgstederne - dermed er der valghandlinger i gang i hele USA.

00.00
De første valgsteder lukker i Indiana og Kentucky. Men da dele af staterne stadig stemmer, kan det variere, om de forskellige tv-stationer vil oplyse om resultater herfra.

01.00
De første seks delstater kommer med resultater. Eksempelvis kunne tv-stationerne CNN og NBC i 2016 erklære en vinder i Vermont, Kentucky og Indiana, hvor alle valgsteder var lukket. Valgstederne lukker også i Georgia, Virginia og South Carolina. Valgsteder i store dele af Florida lukker også, og de første resultater kan bringes her. Det gjorde blandt andet CNN i 2016. Herfra og frem til onsdag formiddag kommer resultaterne ind. Trump blev i 2016 kåret som vinder 09.04, da Wisconsin og Pennsylvania kom ind.

Kilde: Ritzau

Slutter sig til Biden
Tirsdag kommenterede Trump på Obamas mange taler.

- Obama trækker et meget lille antal mennesker. Biden trækker næsten ingen. Vi trækker titusinder af folk. Det vil I se igen i dag. Den røde bølge kommer, skrev han tirsdag på Twitter.

Annonce:

Til trods for Trumps manglede tro på Obamas evne til at nå ud til folk, vil Obama fortsætte den angribende retorik, når han i den kommende weekend stiger ombord på Bidens kampagnevogn og er med til vælgermødet i Michigan lørdag.

Sådan afgøres præsidentvalget

 

- Valgmandskollegiet består af 538 valgmænd. Valgmænd er repræsentanter, som de enkelte præsidentkandidater har opstillet i hver stat. Når vælgerne stemmer på en kandidat, stemmer de rent teknisk på, at den kandidats valgmænd skal sidde i valgmandskollegiet.

- Valgmandskollegiet peger så på den præsident, som de ønsker, og her gælder det om at tælle til 270. Halvdelen af valgmændene - plus en. Formelt mødes valgmandskollegiet først 14. december, men afgørelsen falder normalt allerede på valgnatten, som stemmerne bliver talt op, og valgmændene fordelt.

- I 48 stater og District of Columbia, der ikke har status af en stat, fordeles valgmændene således, at den kandidat, der har fået flest stemmer i staten, får alle sine valgmænd valgt. Uanset om det har været tæt løb eller en klar sejr.

- I Nebraska og Maine fordeles valgmændene således, at vinderen i staten får to af valgmændene. Derudover gives en valgmand til den kandidat, der får flest stemmer i hver af de valgkredse, som bruges til at finde medlemmerne til Repræsentanternes Hus.

Kilde: Ritzau

Der er snart valg i USA. Forstå systemet her

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: