Obama: Her er min største fejl som præsident

USA's præsident fortryder, at koalition ikke tænkte mere på Libyen efter den Nato-ledede intervention i 2011.

Arkivfoto: AP
Arkivfoto: AP

Den kaotiske situation i Libyen, hvor en Nato-ledet lynmission i 2011 førte til Muammar Gaddafis fald, plager fortsat den amerikanske præsident.

I et interview med Fox News siger Barack Obama, at missionen i Libyen er den største fejltagelse, han har begået i sin præsidenttid siden 2009.

- Det er nok svigtet i planlægningen af forløbet efter det, som efter min mening, var den rette løsning, nemlig interventionen i Libyen, siger Obama på spørgsmålet 'værste fejl'?

I forlængelse af Det Arabiske Forår rejste sig i februar 2011 et oprør mod Gaddafis styre. Oprørerne etablerede et hovedkvarter i Benghazi i det østlige Libyen.

En måned senere vedtog FN's Sikkerhedsråd en resolution, som bemyndigede et flyveforbud over Libyen, våbenembargo og militære aktioner til at forhindre overgreb på civile.

Det skete som konsekvens af Gaddafi-styrkernes forsøg på at knuse oprøret.

Kort efter angreb en koalition af lande med Frankrig, Storbritannien og USA i spidsen. Også Danmark bidrog med seks F-16-fly.

Gaddafi blev væltet og dræbt, men hurtigt var Libyen plaget af omfattende vold og politisk kaos.

Den amerikanske præsident kritiserede også missionen under en tale i FN's Generalforsamling i september i fjor.

- Vor koalition kunne og skulle have gjort mere for at fylde tomrummet, der opstod, sagde Obama dengang ifølge CNN.

Den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat har udnyttet urolighederne i Libyen til at etablere sig i landet.

Sidste år sikrede IS sig kontrollen over Sirte, Gaddafis tidligere hjemby, og gruppen har kæmpet for at vinde kontrol over andre områder.

I løbet af det seneste år er antallet af IS-krigere i landet fordoblet. Det udgør op til 6000 personer ifølge general David Rodríguez, der er øverstbefalende for USA's styrker i Afrika.

40 kommentarer
Vis kommentarer