Obama kritiserer Trump: 'En alvorlig fejltagelse'

Barack Obama langer ud efter præsident Donald Trumps beslutning om at forlade atomaftalen med Iran

Præsident Trump indfriede et af sine valgløfter, da han tirsdag trak USA ud af atomaftalen med Iran (Video: AP)

Den amerikanske ekspræsident Barack Obama kritiserer i en skriftlig udtalelse Trump-regeringens beslutning om at trække USA ud af atomaftalen med Iran.

Obama, der var præsident i USA, da aftalen blev indgået i 2015, kalder beslutningen for 'en alvorlig fejltagelse'.

- Få emner er vigtigere for USA’s sikkerhed end spredningen af atomvåben samt potentialet for en endnu mere ødelæggende krig i Mellemøsten, skriver Obama og erklærer, at atomaftalen har virket efter hensigten.

- Det er der enighed om blandt vores allierede, uafhængige eksperter og den nuværende forsvarsminister. Derfor er dagens meddelelse udtryk for en stor fejlvurdering, skriver Obama i et opslag på sin Facebook-profil.

Her opstiller han seks grunde til, at han mener, at atomaftalen har været en succes - herunder, at det iranske atomvåbenprogram er gået i stå.

Obama kritiserer samtidig Trump-regeringen for at skrotte aftaler, der er indgået med andre lande.

- Dermed risikerer man at underminere Amerikas troværdighed og komme på konfrontationskurs med andre store magter, skriver Obama, der forlod Det Hvide Hus i januar 2017.

Atomaftalen blev i 2015 indgået af de fem permanente medlemmer af FN's sikkerhedsråd, Rusland, Kina, USA, Storbritannien og Frankrig, samt Tyskland, EU og Iran.

Irans præsident Hassan Rouhani oplyser, at præstestyret er parat til at opretholde aftalen med de øvrige parter.

- Hvis vi opnår aftalens mål i samarbejde med de andre parter i aftalen, vil den forblive. Ved at forlade aftalen, har USA officielt undermineret dens forpligtelser til internationale traktater, siger Rouhani ifølge Reuters.

Frankrig, Tyskland og Storbritannien har tirsdag bekræftet deres støtte til aftalen, efter Trump oplyste, at USA trækker sig fra aftalen. Det samme har EU's udenrigschef, Federica Mogherini.

443 kommentarer
Vis kommentarer