Obama: Lad os redde vores eneste planet

Den amerikanske præsident mener, at klimaforandringer vil forme dette århundrede mere end nogen anden trussel

Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)

De klimaforandringer, som verden i disse år er vidne til, er kun begyndelsen på et århundrede, hvor højere globale temperaturer vil være den største af alle trusler mod menneskeheden.

Det er store ord, som natten til tirsdag dansk tid blev fremsat af USA's præsident, Barack Obama, på den internationale Glacier-konference i Alaska.

- I år skal være året, hvor verden omsider bliver enige om en aftale, der skal beskytte den eneste planet, vi har, mens der stadig er tid, siger Obama i en tale med henvisning til klimatopmødet COP21 i Paris til december.

Verdens politiske ledere skal til den tid forpligte sig til at skære så meget i udslippet af drivhusgasser, at den globale temperaturstigning forbliver under to grader celsius.

Det er den grænse, som FN har sat, hvis verden, som vi kender den i dag, ikke skal forandres for altid.

- De videnskabelige beviser er stærke, og de bliver stadigt stærkere. De viser, at den trussel, som engang syntes langt væk, i allerhøjeste grad sker lige nu, siger Barack Obama ifølge nyhedsbureauet Reuters.

De arktiske områder, som Alaska hører under, er dér, hvor klimaforandringerne mærkes stærkest, og ifølge Obama oplever delstaten mod nord en af de kraftigste afsmeltninger af is i verden.

- Arktis mærker klimaforandringerne først. Der stiger temperaturerne dobbelt så hurtigt som det globale gennemsnit, siger han.

- Menneskelig aktivitet ødelægger klimaet, og på mange områder sker det hurtigere, end vi troede.

- Klimaskeptikerne bliver stadig mere og mere isoleret med deres synspunkter, siger Obama med slet skjult henvisning til dele af baglandet hos Republikanerne, der ikke tror på, at klimaforandringerne er menneskeskabte.

Til klimakonferencen COP21 i Paris samles ledere fra 190 lande. USA, der efter Kina er verdens største udleder af drivhusgasser, vedkender sig sin historisk store udledning.

- Jeg anerkender, at USA har spillet en rolle i at skabe dette problem. Og vi vedkender os vores ansvar for at få det løst igen. Jeg tror på, at vi kan løse det, siger Obama.

5 kommentarer
Vis kommentarer