Obama roser kompromis om budget

National budget ventes at blive vedtaget i Senatet efter drama i Repræsentanternes Hus

USA's præsident, Barack Obama, roser et kompromis om et nationalt budget, som mange af hans partifæller hos Demokraterne er imod.

- Dette er per definition et budgetkompromis. Det er resultat af et samarbejde mellem de to sider. Det er, hvad vi får med den politiske splittelse, som de amerikanske vælgere stemte for, siger den amerikanske præsident.

I forhandlingerne om budgettet har Obama været dybt uenig med en af sine vigtigste forbundsfæller i det demokratiske parti, Nancy Pelosi, som leder demokraterne i Repræsentanternes Hus.

Den amerikanske kongres. 
(Foto: J. Scott Applewhite/AP) Politik USA undgår nedlukning: Føderalt billion-budget vedtaget

Pelosi er imod forslaget, fordi det svækker nogle af de reformer, som Obama-administrationen har fået gennemført over for Wall Street i kølvandet på finanskrisen i 2008-2009.

Obama nedtoner splittelsen i sit bagland.

- Der er nogle dele af dette forslag, som jeg ikke bryder mig om, men på den anden side er der afsat penge til sundhedsreform, indgreb mod klimaforandringer, uddannelse af børn og kamp mod ebola, siger Obama.

Et flertal i Repræsentanternes Hus vedtog budgettet på knap 6600 milliarder kroner, der skal finansiere langt de fleste føderale udgifter i landet frem til 30. september 2015.

Ashton Carter er USA's nye forsvarsminister. (Foto: AP) Politik Her er Obamas nye forsvarsminister

Det republikanske forslag blev vedtaget med 219 stemmer mod 206.

Budgettet skal nu også vedtages i Kongressens andet kammer, Senatet, og det ventes at ske inden en tidsfrist udløber lørdag.

Hvis budgettet ikke vedtages inden for den fastsatte frist må en del af statsadministrationen lukkes ned, indtil Senatet får behandlet budgetforslaget færdigt.

I oktober sidste år kunne Kongressens medlemmer ikke bliver enige om et budget, hvilket betød 15 dages nedlukning af de føderale funktioner i USA.

For at tækkes de mest konservative republikanerne gælder budgettet på området for national sikkerhed, som immigration hører under, kun frem til februar.

Når den nye kongres træder sammen i det nye år, håber Republikanerne dermed, at de med deres flertal kan tvinge Obama til at skifte kurs ved at bruge budgettet som pressionsmiddel.

0 kommentarer
Vis kommentarer