Obama skrotter særstatus for cubanere

Afskaffelsen af USA's særlige aftale for cubanere, der kan få asyl uden visum, træder i kraft med det samme

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Som en af sine sidste handlinger som præsident i USA sætter Barack Obama en stopper for den såkaldte 'wet foot, dry foot'-politik, der har gjort det muligt for cubanere at få asyl i landet uden et visum.

Det oplyser Det Hvide Hus i en pressemeddelelse.

Afskaffelsen, som har været undervejs i flere måneder, træder i kraft med det samme.

Det skyldes en frygt for, at et større antal cubanere vil skynde sig at rejse over havet til den amerikanske stat Florida, inden aftalen bliver skrottet.

- Ellers ville man sætte liv på spil, siger en ansat i Kongressen til nyhedsbureauet Reuters.

Politikken 'wet foot, dry foot', der oversættes til 'våd fod, tør fod', har hidtil betydet, at cubanere, som blev opdaget på havet med retning mod USA, blev sendt retur til Cuba.

Men de, der nåede fastlandet, kunne få asyl, når fødderne rørte jorden - en unik aftale, som ingen andre lande har med USA.

Cuba og USA har under Obamas præsidentembede blødt deres forhold op efter mange årtiers uvenskab.

I december 2014 kom det første markante tøbrud mellem landene. Her erklærede de sammen, at de vil arbejde for en normalisering af forholdet. Året efter åbnede USA en ambassade i Cubas hovedstad, Havana.

Men den positive udvikling risikerer at få en brat ende.

USA's kommende præsident, Donald Trump, har blandt andet tweetet, at hvis ikke Cuba er villig til at lave 'mere fordelagtige vilkår' for det cubanske og amerikanske folk, vil han afbryde forholdet.

4 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere