Obama: USA og golflande vil bekæmpe IS med fuld kraft

USA vil fortsat have tæt samarbejde med golfstater om truslen fra Islamisk Stat i en ustabil region

Foto: AP
Foto: AP

USA og de seks lande i Golfstaternes Samarbejdsråd (GCC) er enige om fortsat at kæmpe med samlet styrke mod Islamisk Stat.

Det siger den amerikanske præsident, Barack Obama, efter at have træffet ledere fra Golfstaterne, som er USA's allierede, under et møde i Saudi-Arabien.

- Vi står fortsat samlet i kampen for at tilintetgøre Islamisk Stat, siger Obama på en pressekonference i den saudiske hovedstad, Riyadh.

- I lyset af de aktuelle trusler i regionen vil USA fortsat optrappe vores sikkerhedssamarbejde med vores partnere i GCC, herunder hjælpe dem med at forbedre deres evne til at forsvare sig selv, siger den amerikanske præsident ifølge AFP.

Mødet med golflandenes ledere fandt sted under Obamas flere dage lange besøg i Saudi-Arabien.

I løbet af besøget nåede Obama også at drøfte forholdet til Iran, som både Saudi-Arabien og andre af de overvejende sunnimuslimske golflande har et anspændt forhold til.

Præsidenten understreger, at hverken USA eller de arabiske golfstater har en interesse i konflikt med Iran.

- Selv med atomaftalen erkender vi alle, at vi fortsat har alvorlige bekymringer over Irans adfærd, siger Obama med henvisning til den historiske aftale, USA og andre lande indgik med Iran sidste år.

Golfstaterne beskylder Iran for at forsøge at vinde indflydelse i regionen. De to sider støtter hver sine parter i krigene i Yemen og Syrien.

Tidligere på ugen holdt præsidenten samtaler med den saudiske kong Salman samt med lederne af De Forenede Arabiske Emirater, Kuwait og Qatar.

Foruden dem er også Bahrain og Oman en del af Golfstaternes Samarbejdsråd.

9 kommentarer
Vis kommentarer