Oberstløjtnant beskylder Trump for mobning

Nøglevidne om Trump og Ukraine-sagen lader sig pensionere fra hæren, angiveligt efter hævn fra Trumps side

Oberstløjtnant Alexander Vindman var direktør for europæiske anliggender i USA's nationale sikkerhedsråd, indtil han blev fyret i februar efter at have vidnet i rigsretshøringerne. Nu forlader han hæren og begrunder det med
Oberstløjtnant Alexander Vindman var direktør for europæiske anliggender i USA's nationale sikkerhedsråd, indtil han blev fyret i februar efter at have vidnet i rigsretshøringerne. Nu forlader han hæren og begrunder det med "mobning, intimidering og gengældelse" fra Trumps side. (Arkivfoto) Foto: Jonathan Ernst/Reuters
Følg Politik

Oberstløjtnant Alexander Vindman, som var et vigtigt vidne i rigsretshøringerne om præsident Donald Trump, forlader den amerikanske hær.

Det sker efter 'mobning, intimidering og gengældelse' fra Trumps side, meddeler Vindmans advokat, David Pressman, onsdag.

- Efter over 21 års militærtjeneste lader oberstløjtnant Alexander Vindman sig pensionere i dag, efter det er blevet klart, at hans fremtid i den institution, han pligtskyldigt har tjent, for evigt vil være begrænset, lyder det i meddelelsen.

Ifølge tv-stationen CNN har der på det seneste været beskyldninger om, at Det Hvide Hus har forsøgt at blokere for, at Vindman bliver forfremmet til oberst.

- Gennem en kampagne af mobning, intimidering og gengældelse har USA's præsident forsøgt at tvinge oberstløjtnant Vindman til at vælge mellem at følge loven eller gøre en præsident tilfreds, hedder det videre i meddelelsen.

Advokaten skriver videre til CNN, at Vindman var tvunget til at vælge mellem 'sin egen forfremmelse eller sine soldaterkammeraters forfremmelser'.

En højtstående kilde i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, siger imidlertid til Reuters, at forsvarsminister Mark Esper har godkendt Vindmans forfremmelse.

Det skal være sket mandag som én af flere godkendelser af forfremmelse i militæret. Listen med forfremmelser var på vej til at blive sendt til Det Hvide Hus, siger den unavngivne kilde.

Vindman er tidligere Ukraine-rådgiver for USA's regering. Han var i november 2019 et nøglevidne i rigsretshøringerne, der gik forud for rigsretssagen, hvor Trump var anklaget for magtmisbrug og for at modarbejde Kongressen.

Oberstløjtnanten leverede et af de vidneudsagn, der blev anset som mest skadelige for Trump.

Han forklarede for Kongressen, at Trump havde haft en meget upassende telefonsamtale med Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, i juli 2019.

Det var denne telefonsamtale, som blev det centrale omdrejningspunkt for hele undersøgelsen mod den amerikanske præsident.

På det tidspunkt forsikrede forsvarsminister Mark Esper, at Vindman ikke skulle frygte hævnaktioner på grund af sit vidneudsagn.

Men Trump har gentagne gange klaget over Vindman og betegnet ham som genstridig.

I februar blev Vindman fyret fra sit job som direktør for europæiske anliggender i USA's nationale sikkerhedsråd.

Han og hans tvillingbror blev begge eskorteret ud af Det Hvide Hus.

På det tidspunkt sagde hans advokat, at 'der er ingen tvivl i amerikanernes sind om, hvorfor denne mand har mistet sit job'.

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.