Økonom vinder præsidentvalg i Peru med 41.000 stemmer

Historisk smal sejr til Kuczynski forhindrer Keiko Fujimori i at blive Perus første kvindelige præsident.

Med alle stemmerne fra søndagens præsidentvalg i Peru talt op kan den tidligere børsmand på Wall Street Pablo Kuczynski udpeges som vinder.

Det skriver en række medier, der alle citerer valgkontoret ONPE for oplysningen.

Der er dog tale om en historisk smal sejr, hvor blot 41.438 stemmer skiller Kuczynski fra sin modkandidat, Keiko Fujimori. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Myndighedernes optælling viser, at 77-årige Kuczynski har fået 50,12 procent af stemmerne, mens Fujimori har samlet opbakning fra 49,88 procent af vælgerne.

80 procent af Perus 23 millioner vælgere mødte op for at sætte deres kryds.

Dog har der været problemer med en portion af stemmesedlerne. Resultatet af dem vil dog blive fastslået "snart", lyder det fra Mariano Cucho, leder af ONPE, ifølge Reuters.

Antallet af problematiske stemmesedler er ifølge nyhedsbureauet AFP 0,2 procent af de samlede kryds. Derfor er det afgørende at få resultatet af dem for at kunne udpege Perus kommende præsident med sikkerhed.

Kuczynski tør tilsyneladende heller ikke at fejre sejren endnu.

- Der er fortsat en del arbejde tilbage. Det er ikke helt officielt endnu, men vi er tæt på, siger han til journalister på et kort pressemøde.

På Twitter takker han Perus vælgere.

41-årige Keiko Fujimori havde håbet at kunne skrive historie i landet ved at blive Perus første kvindelige præsident.

Hun er datter af Perus tidligere præsident Alberto Fujimori, der afsoner en dom på 25 års fængsel for blandt andet drab, bortførelser og korruption samt en række brud på menneskerettighederne.

Alberto Fujimori var Perus præsident fra 1990 til 2000.

Keiko Fujimori har lagt afstand til sin fars politik. Alligevel har omkring halvdelen af peruanerne ifølge en tidligere måling sagt, at de aldrig kunne drømme om at stemme på hende.

Både Keiko Fujimori og Pedro Pablo Kuczynski har lovet at sætte skub i økonomien. De vil, lover de, bekæmpe kriminaliteten i det sydamerikanske land med 30 millioner indbyggere.

0 kommentarer
Vis kommentarer