Østeuropæiske EU-lande afviser at tage imod flygtninge

Tysklands udenrigsminister går i rette med Visegrad-lande og efterlyser noget mere retfærdighed i fordeling.

De østeuropæiske EU-lande vil ikke deltage i en europæisk fordeling af flygtninge, selv om Tyskland kalder det "den største udfordring" i EU's historie.

Det oplyser den tjekkiske udenrigsminister, Lubomir Zaoralek, efter et møde i Prag mellem de såkaldte Visegrad-land (Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn) og Tyskland.

Han siger, at nationale regeringer selv bør have ansvar for, hvem der lukkes ind.

- Vi er overbevist om, at vi som lande skal holde kontrol med det antal, som vi er i stand til acceptere, og så yde dem støtte.

Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, udtrykker tydelig utilfredshed med de østeuropæiske landes afvisning.

Han minder om, at ét land - Tyskland - ikke kan påtage sig det meste af byrden.

- Jeg sagde til mine kolleger, at vi er nødt til at enes om en retfærdig mekanisme til fordeling af migranter, siger han.

EU-Kommissionen har foreslået, at 160.000 flygtninge, der er strandet i Grækenland, Italien og Ungarn, fordeles mellem medlemslandene i forhold til deres befolkninger og økonomi.

Makedonien meddelte fredag, at det inden for det seneste døgn havde taget imod 7600 flygtningen og migranter.

På mødet i Prag siger den ungarske udenrigsminister, Peter Szijjarto, at antallet af flygtninge og migranter, der i år passerer grænsen til Ungarn kan stige til mellem 400.000 og 500.000.

Foreløbig har 170.000 passeret den ungarske grænse i år.

Tyskland forventer i år at at tage imod op mod 800.000 flygtninge.