Østrigs kansler buhet ud 1. maj efter valglussing

Demonstranter i Wien kræver udskiftning i den socialdemokratiske top efter valgnederlag til Frihedspartiet

Østrigs kansler, socialdemokraten Werner Faymann, blev mødt af buh-råb og pift, da han søndag holdt tale ved sit partis 1. majarrangement i den østrigske hovedstad, Wien.

Hans politiske modstandere kræver, at han træder tilbage som kansler, efter hans parti led et overraskende stort valgnederlag til Frihedspartiet (FPÖ) ved sidste uges præsidentvalg.

På trods af valgnederlaget forsvarede Faymann den socialdemokratiske kurs.

- Vi har brug for love og tiltag, der sikrer menneskelighed og orden, sagde han i talen til titusinder af tilhørere, der var mødt frem i det centrale Wien.

Internt i det socialdemokratiske SPÖ har der lydt opfordringer til, at Faymann tager ansvaret for det svidende valgnederlag og træder tilbage før tid.

Mange af hans kritikere kræver en snarlig partikongres, så der kan blive skiftet ud på topposterne i partiet.

Søndag var Faymanns modstandere mødt op med plakater og bannere med opfordring til Faymann om at træde tilbage og at fremskynde partikongressen, så hans afløser kan findes.

Første runde af det østrigske præsidentvalg for en uge siden var en ydmygelse for SPÖ og deres koalitionspartner, det konservative ÖVP. De to partier har siden afslutningen af Anden Verdenskrig siddet på præsidentposten på skift.

Men ved første runde af præsidentvalget vandt Frihedspartiets kandidat, Norbert Hofer, en overraskende stor sejr med 35 procent af stemmerne.

Hverken SPÖ eller ÖVP får deres kandidater videre til anden valgrunde 22. maj. I stedet bliver det den tidligere leder for De Grønne, den uafhængige kandidat Alexander van der Bellen, der skal kæmpe mod Norbert Hofer om kanslerposten.

4 kommentarer
Vis kommentarer