Østrigs parlament afsætter kansler Kurz

Regeringen i Østrig er blevet afsat i kølvandet på skandale

Sådan her så det ud, da Kurz vandt valget tilbage i efteråret 2017. Nu er han afsat. Video: Ritzau

Østrigs kansler, Sebastian Kurz, og hans regering er blevet væltet af en afstemning i parlamentet.

Det skriver Reuters og Kronen Zeitung.

Kurz og hans konservative parti, ÖVP, udgjorde regeringen sammen med Frihedspartiet (FPÖ) indtil for nylig, men det er FPÖ sammen med det store oppositionsparti Socialdemokratiet (SPÖ), der har udgjort hovedparten af de stemmer, der nu har afsat den kun 32-årige kansler.

Se også: Frihedspartiet vil svinge øksen mod Østrigs kansler

Afsættelsen kommer i kølvandet på en skandale, der har rystet den østrigske regering. 17- maj offentliggjorde tyske medier nemlig en video, hvor den daværende vicekansler, Heinz-Christian Strache (FPÖ), i en video kommer med en række lyssky tilbud til en påstået rig, russisk arving.

Strache gik af, dagen efter at videoen blev offentliggjort.

Senere fyrede Kurz indenrigsminister Herbert Kickl fra Frihedspartiet for at sikre en fair undersøgelse af sagen, men fyringen fik Frihedspartiet til at trække sine øvrige ministre.

Se også: Østrigs regering smuldrer efter videosag

Oppositionen mente dog også, at Kurz skulle stå til ansvar for skandalen og forlade sin post, og det var altså den medfølgende mistillidserklæring, som det tidligere regeringsparti FPÖ også valgte at støtte.

Østrigs præsident skal nu udpege en kansler, som skal lede et forretningsministerium frem til et ventet valg i september.

100 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere