Østrigsk valg-farce fortsætter: Omvalg udskudt

I juli blev valgresultat annulleret. Nu er omvalget blevet udskudt

Alexander Van der Bellen (til venstre) og Norbert Hofer må vente endnu længere tid på at finde ud af, hvem af dem, der skal være Østrigs kommende præsident. Foto: AP
Alexander Van der Bellen (til venstre) og Norbert Hofer må vente endnu længere tid på at finde ud af, hvem af dem, der skal være Østrigs kommende præsident. Foto: AP
Følg Politik

Østrig må vente endnu længere tid med at få en ny præsident.

Det står klart, efter at det planlagt omvalg, der skulle finde sted 2. oktober, er blevet udskudt.

Domstol: Præsidentvalg skal gå om

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Meldingen kommer fra det østrigske indenrigsministerium på baggrund af en lang række valgkort, som de mener vil blive kendt ugyldige. Årsagen er, at limen på kuverterne til brevstemmerne er så dårlig, at der er frygt for, at der vil kunne blive manipuleret med stemmerne.

Valget forventes derfor i stedet at blive afholdt 27. november eller 4. december - over et halvt år efter det oprindelige valg, som fandt sted 24. april.

Her stillede en stribe af kandidater op, men fordi den østrigske forfatning kræver, at man skal have mindst 50 procent af stemmerne for at vinde valget, blev der i første omgang udskrevet nyvalg, hvor de to mest populære kandidater i det første valg skal op mod hinanden.

Her var det den uafhængige kandidat, der er medlem af De Grønne, Alexander Van der Bellen, der trak sig sejrrigt ud i valggyseren mod den højreorienterede Norbert Hofer.

Siden valgte landets forfatningsdomstol dog at underkende valgresultatet, fordi der flere steder havde været rod med optællingen af blandt andet brevstemmer, og fordi sejren var så snæver (50,3 procent mod 49,7) valgte domstolen altså at annullere valget og kræve omvalg efter en klage fra Hofer.

Det omvalg er altså nu foreløbig udskudt i knap to måneder.

Den østrigske præsident er, i lighed med Tysklands, uden reel politisk indflydelse, om end forfatningen giver posten megen magt. Den østrigske regering ledes af en kansler. Det aktuelle valg er dog usædvanligt, fordi det er første gang, præsidenten ikke er fra Socialdemokratiet eller Østrigsk Folkeparti.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.