Annonce:
Annonce:

Officielt: Hovedstad skifter navn

Den kasakhiske hovedstad skifter navn fra Astana til Nursultan. Den opkaldes efter landets afgåede præsident

Onsdag blev det samtidig slået fast, at speakeren i parlamentet, Kassym-Jomart Tokayev, midlertidigt vil fungere som landets præsident. Dermed bliver han blot den anden præsident i Kazakhstans uafhængige historie. Video: AP
Annonce:
Følg Politik

Kasakhstans parlament har onsdag vedtaget at opkalde landets hovedstad efter den netop afgåede præsident, Nursultan Nazarbajev.

Hovedstaden skifter således navn fra Astana til Nursultan.

Det oplyser det statsejede nyhedsbureau Kazinform.

- Astana er officielt blevet omdøbt til Nursultan, lyder det fra Kazinform.

Nursultan Nazarbajev trak sig tirsdag som præsident efter næsten 30 år på posten. Han var den første kasakhiske præsident nogensinde.

Hans arvtager bliver den 65-årige Kassym-Jomart Tokajev. Han blev onsdag taget i ed som den blot anden præsident i Kasakhstans historie.

Det var også her, han foreslog at ære sin forgænger ved at opkalde hovedstaden efter ham. Den nye præsident slog samtidig fast, at han vil videreføre Nursultan Nazarbajevs politik.

Tokayev (til højre) foreslog, at hovedstaden skulle opkaldes efter hans forgænger, Nursultan Nazarbayev (til venstre). Det har parlamentet nu vedtaget. Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix
Tokayev (til højre) foreslog, at hovedstaden skulle opkaldes efter hans forgænger, Nursultan Nazarbayev (til venstre). Det har parlamentet nu vedtaget. Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix
 

Nazarbajevs ældste datter, Dariga Nazarbajeva, er i øvrigt blevet udnævnt som formand i parlamentets overhus.

Annonce:

78-årige Nazarbajev kommer også fortsat til at have stor indflydelse i Kasakhstan. Parlamentet har tildelt ham en titel som 'landets leder', og han er sikret en livslang stilling som chef for landets sikkerhedsråd.

Nazarbajev blev præsident i Kasakhstan, da landet fik sin uafhængighed fra Sovjetunionen.

Han gav tirsdag ikke umiddelbart en årsag til sit farvel til posten. Men han ser det som sin pligt at sikre, at magten overgår til en ny generation.

- Det har været en ære for mig at tjene befolkningen. Jeg har arbejdet hårdt for at indfri nationens vilje, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Nazarbajev har et stærkt forhold til den russiske præsident, Vladimir Putin.

Kasakhstan er verdens niendestørste land og har 18 millioner indbyggere.

Landet grænser op til Rusland mod nord og Kina mod øst, og det besidder oliereserver, der gør det vigtigt både strategisk og økonomisk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: