Omstridt finsk parti vælger ny leder fra højrefløjen

Finlands euroskeptiske parti Sannfinländarna får ny leder, som måske vil bryde med koalitionsregering

Følg Politik

Finlands euroskeptiske parti Sannfinländarna (De Sande Finner) valgte lørdag en ny leder fra partiets højrefløj, som ventes at skærpe partiets kurs. Det kan undergrave landets siddende koalitionsregering.

Ved en partikongres, hvor omkring 2000 medlemmer kunne stemme, blev EU-parlamentarikeren Jussi Halla-aho valgt til ny partileder.

Den 46-årige Halla-aho blev valgt i første runde med 949 stemmer, mens den finske minister for Europa-, kultur- og idræt, Sampo Terho, fik 629 stemmer.

Terho var den største modsætning til partiets afgående leder, udenrigsminister Timo Soini, som var med til at stifte partiet i 2005. Terho meddelte i marts, at han ville træde tilbage fra lederposten.

Soini er en af Finlands mest populære politikere. Han bliver meget vanskelig at erstatte for Jussi Halla-aho, der er en omstridt politiker. Han blev i 2012 dømt for på sin blog at have ophidset en folkegruppe mod islam.

Under Soini er partiet gået stærkt frem, og det har i dag opbakning fra næsten 20 procent af vælgerne. De seneste år er populariteten dog taget noget af, og valget af den nye leder kan indvarsle en helt ny retning.

Den nyvalgte partileder siger, at De Sande Finner ikke skal være i regering for enhver pris. Han siger, at en stor del af partiets medlemmer vil have en "mere fornuftig" indvandringspolitik."

- Jeg er ikke racistisk, men jeg går ind for en betydeligt mere restriktiv indvandringspoliti, end den vi har i dag. Det er et skæbnesvangert spørgsmål for mange europæiske lande i fremtiden.

Halla-aho, der har en doktorgrad i filosofi, ventes at styre partiet mod mere markante og ofte indvandringsfjendtlige holdninger - og væk fra den politiske midte.

Ved valget i 2011 susede Sannfinländarna ind i Riksdagen som tredjestørste parti. Dengang havde partiet ingen ambitioner om at tage et regeringsansvar.

Fire år senere blev tonen en anden, og partiet kom som det næststørste for første gang i regering under statsminister Juha Sipilä - sammen med Centerpartiet og Samlingspartiet.

Politiske iagttagere har fremhævet, at det for andre nordiske lande har været vanskeligt at forstå et forløb, hvor et omstridt parti som Sannfinländarna blev stuerent i løbet af kun en enkelt valgperiode.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT