Omstridte topembedsmænd ryger ud ved regeringsskift

Departementscheferne fra Zornig-sagen og statsløsesagen skubbes ud af magtens inderste cirkler

Den nye regerings indtog i ministerkontorerne betyder ikke kun udskiftninger i den øverste politiske ledelse.

Også i de øverste lag af embedsværket bliver der rokeret rundt, og det betyder blandt andet, at to af de i offentligheden mere kendte og kontroversielle topembedsmænd ryger ud af magtens inderkreds.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har nemlig blandt andet besluttet at lægge Social- og Indenrigsministeriet sammen. Departementschef i det nye ministerium bliver Sophus Garfiel, der hidtil har været øverste embedsmand i Økonomi- og Indenrigsministeriet, der bliver nedlagt.

Dermed bliver der ikke en departementschefpost til Jesper Zwisler, der ellers sad øverst i magthierarkiet i Socialministeriet.

Her blev han især kendt for sin rolle i den såkaldte Zornig-sag, hvor tidligere socialminister Annette Vilhelmsen (SF) for åbent kamera kom til at love en million kroner til Lisbeth Zornig Andersen uden om de formelle procedurer.

Det udløste en advarsel til Jesper Zwisler fra Vilhelmsens efterfølger, Manu Sareen (R), mens to andre embedsmænd fik såkaldte 'tjenstlige tilrettevisninger'.

Ministeren konkluderede, at der var tale om kritisable forhold i sagen.

Jesper Zwisler konstaterer, at der ikke blev plads til ham i den kabale, der er blevet lagt i forbindelse med regeringsskiftet. Han oplyser, at det endnu ikke er besluttet, hvad han skal lave fremover.

Derudover har Løkke nedlagt Ministeriet for by, bolig og landdistrikter. Det betyder et farvel til departementschef Claes Nilas, der har været øverste chef for embedsværket her siden 2011.

I den bredere offentlighed er han dog væsentlig mere kendt for sin tid som departementschef i Integrationsministeriet.

Her var han sammen med den daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) involveret i den såkaldte statsløsesag, der endte med at koste Birthe Rønn Hornbech ministerposten.

Sagen handlede om, at ministeriet i ikke overholdt de FN-konventioner om statsløses rettigheder, som Danmark var forpligtet til at følge.

Nilas var en af de embedsmænd, der blev afhørt af den kommission, der blev sat til at komme til bunds i sagen, og hans forklaringer afveg på flere punkter fra Rønn Hornbechs. Ifølge Nilas var det ministeren, der afviste at informere Folketinget om sagen.

Birthe Rønn Hornbech beskyldte til gengæld topembedsmanden for at lyve og klandrede ham for ikke have styr på ministeriet.

- Selvom man skælder ham ud, så løber han rundt som en glad collie, sagde Birthe Rønn Hornbech blandt andet, da hun vidnede for kommissionen.

Heller ikke Nilas' arbejdsmæssige fremtid er afklaret endnu.

11 kommentarer
Vis kommentarer