Opposition kræver præsident Zumas afgang efter skandalesag

Sydafrikas opposition vil have Jacob Zuma fjernet fra præsidentposten, efter han har overtrådt forfatningen

Sydafrikas største oppositionsparti, Demokratisk Alliance, siger fredag, at det vil træffe alle de nødvendige foranstaltninger for at få præsident Jacob Zuma fjernet fra sin post, hvis parlamentet ikke gør det.

Udmeldingen kommer, efter at Sydafrikas forfatningsdomstol torsdag slog fast, at Zuma har overtrådt landets forfatning ved at bruge millioner af skatteydernes penge på at udbygge sit private hjem.

Også Mathews Phosa, der er tidligere leder af Zumas eget parti, African National Congress (ANC), kræver præsidentens afgang.

- Hele landet holder i øjeblikket vejret for at høre, om han (Zuma) og mit parti, ANC, vil gøre det rette og befri os fra dette mareridt, siger han.

I sin begrundelse torsdag sagde dommer Mogoeng Mogoeng, at Zuma har "fejlet i at opretholde, forsvare og respektere forfatningen som den øverste lov i landet".

Zuma har ifølge beregninger fra 2014 brugt 24 millioner dollar - svarende til cirka 158 millioner kroner - på ombygge sit landsted. Blandt andet har han fået bygget en swimmingpool, en hønsegård, en indhegning til kvæg og et amfiteater.

Jacob Zuma påstår, at alle ombygningerne er sket af sikkerhedsmæssige årsager

Dommer Mogoeng Mogoeng har givet finansministeriet i Sydafrika 60 dage til at fastsætte et rimeligt beløb, som Zuma skal betale tilbage. Herefter har Zuma yderligere 45 dage til at få det gjort.

1 kommentar
Vis kommentarer