Oppositionen udfordrer Venezuelas præsident efter valg

Oppositionen vandt flertal og vil frigive fængslede politikere. Mordere skal retsforfølges, siger præsidenten

Der bliver brugt store ord i Venezuela, hvor oppositionen opnåede en jordskredssejr og fik kvalificeret flertal med 112 af pladserne i parlamentet. Regeringen satte sig på blot 55 af pladserne ved søndagens parlamentsvalg.

Det store flertal betyder, at oppositionen kan udfordre Venezuelas præsident, Nicolás Maduro, og hans nuværende magt over den førte politik i det kriseramte land.

Et af oppositionskoalitionen MUD's vigtigste mål er at sikre frigivelsen af flere fængslede politikere.

Herunder især Leopoldo Lopez, som blev fængslet for at stå i spidsen for regeringsfjendtlige protester i 2014, der udløste volden, som fører til mere end 40 dødsfald.

I en tre timer lang tv-transmitteret tale var præsidenten dog trodsig.

- Jeg vil ikke acceptere nogen lov om amnesti, for de har krænket menneskerettighederne.

- De kan sende mig tusinde love, men de mordere skal retsforfølges og skal betale, lød det fra en stålfast Maduro.

Det kvalificerede flertal indebærer blandt andet, at oppositionen kan fjerne højesteretsdommere, vedtage lovændringer og udarbejde udkast til en ny forfatning, hvilket kan blive begyndelsen til enden for Nicolás Maduros tid som præsident.

Resultatet ses som et foreløbigt punktum for den socialistiske revolution, som tidligere præsident Hugo Chávez satte i gang for snart 17 år siden.

Venezuela har verdens største kendte oliereserver, men er på grund af det store olieprisfald over det seneste år havnet i en stor økonomisk krise med en kæmpe inflation til følge.

Krisen har betydet, at venezuelanerne mangler basale varer som æg, sukker og toiletpapir. Det har givet den folkelige opbakning til den socialistiske revolution, som tidligere præsident Hugo Chávez skød i gang i 1999, et skud for boven.

Oppositionen fik 109 ud af 167 sæder. Dertil kommer tre uafhængige kandidater, som også støtter oppositionen.

3 kommentarer
Vis kommentarer