Oppositionen vælter Portugals regering efter to uger

For to uger siden blev regeringen taget i ed, men tirsdag blev den væltet af venstrefløjen efter sparekursen

Portugals mindretalsregering er tirsdag blevet væltet ved en afstemning bare seks uger efter, at den vandt parlamentsvalget. Regeringen blev taget i ed for to uger siden, men venstreorienterede partier var fast besluttet på at vælte den.

Det er dermed et farvel til premierminister Pedro Passos Coelho, hvis centrum-højre-koalition vandt størstedelen af stemmerne i sidste måneds valg, men mistede det absolutte flertal, som koalitionen opnåede ved valget i 2011.

Pedro Passos Coelhos koalition er blevet stærkt svækket, efter at partierne på venstrefløjen har indgået et tæt samarbejde.

Passos Coelho styrede Portugal gennem en periode med en stram international hjælpepakke og advarede forud for afstemningen om, at oppositionens politik ville "ødelægge Portugal".

Hans anden regeringsperiode er den korteste, siden Portugal vendte tilbage til demokrati i 1974.

Oppositionen håber, at den i stedet kan få indsat en socialdemokratisk-ledet koalition, som vil ændre kurs efter flere år med hårde nedskæringer.

Udsigten til, at Portugal får en ny regering, der støtter sig til kommunisterne og andre yderliggående venstrefløjspartier, har skabt nervøsitet blandt investorer.

Finansminister Maria Luis Albuquerque sagde i en advarsel til parlamentet tirsdag, at investorernes tillid til den portugisiske økonomi allerede er faldende.

- De frygter en krise, hvor underskuddet på budgettet ikke bliver bragt ned, hvorpå vi ikke lever op til kravene fra EU, sagde hun.