Annonce:
Annonce:

Organisation håber stort set alle hjemløse kan hjælpes med udspil

Udspil om hjemløse vil have borgere ud af hjemløshed, og det glæder organisationer. Der er dog faldgruber

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) har mandag præsenteret et nyt udspil, som skal afskaffe hjemløshed. Det rummer blandt andet forslag om flere billige boliger, nytænkning af indsatsen og bedre social støtte til mennesker, der skal i egen bolig. (Arkivfoto). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Social- og ældreminister Astrid Krag (S) har mandag præsenteret et nyt udspil, som skal afskaffe hjemløshed. Det rummer blandt andet forslag om flere billige boliger, nytænkning af indsatsen og bedre social støtte til mennesker, der skal i egen bolig. (Arkivfoto). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Der er stort potentiale i regeringens udspil, der skal bekæmpe hjemløshed i Danmark.

Faktisk så stort, at i hvert fald 90 procent - hvis ikke alle hjemløse - kan hjælpes ved at udbrede modellen housing first, som regeringen lægger op til.

Det mener Ask Svejstrup, der er sekretariatsleder i De hjemløses Landsorganisation (Sand).

- Principielt vil alle kunne hjælpes med denne model, hvis man giver bostøtte nok og giver den rette støtte efter en grundig udredning af den enkelte, siger han.

Housing first indebærer, at en hjemløs først bliver tilbudt en bolig. Derefter går man i gang med at hjælpe vedkommende, der for eksempel har psykiske problemer.

Modellen er især god til de hjemløse, der ikke har været hjemløse i alt for lang tid, siger Ask Svejstrup.

Annonce:

Selv om forhåbningerne til udbredelsen af housing first i Danmark er store, frygter Ask Svejstrup, at der er en gruppe på ti procent, som kommunerne får sværere ved at hjælpe med modellen.

Her peger han på, at det ikke er alle hjemløse, som vil få gavn af at bo i egen lejlighed, men snarere har brug for andre botilbud.

- Eksempelvis gamle institutionsbørn eller tidligere anbragte får ikke nødvendigvis et godt liv af at bo i en lejlighed for sig selv. Her kan de have større gavn af at bo med andre, men stadig have et privatliv.

- Den boligform skal vi opfinde, så det mangler stadig, siger han.

Hos foreningen Selveje Danmark, som repræsenterer en stor del af de danske herberger, glæder man sig over fokus på at få borgere ud af hjemløshed.

- Herbergerne skal være en mellemstation og ikke endestation. I dag er incitamentet at beholde borgerne på herbergerne, men det gavner hverken borger eller herberg.

- Nu vil man give kommunerne gode økonomiske grunde til at hjælpe borgerne ud af herbergerne ud og videre i egen bolig, siger chefkonsulent Kåre Skarsholm.

Annonce:

Han understreger dog, at borgerne ikke skal tages for hurtigt ud af herbergerne.

- Det tager lidt tid, fra en borger kommer ind, til man kan se, hvad vedkommende har brug for af misbrugsbehandling, egen bolig hurtigst muligt eller intensiv støtte og pleje.

- Og så synes jeg, at man skal give borgeren mulighed for selv at vælge, hvem der skal levere bostøtte: en fra kommunen eller en, som vedkommende måske kender fra et ophold på et herberg.

Vibe Klarup, som er formand for Rådet for Socialt Udsatte og direktør i Hjem til Alle Alliancen, er begejstret over udspillet.

- Det her udspil giver nogle ret grundlæggende gode greb til at få stoppet hjemløshed i Danmark.

Ifølge Vibe Klarup er konkrete krav til kommunerne om at levere social støtte - også når den hjemløse er blevet huset - afgørende for at komme problemet til livs.

- Jeg synes, det er et godt udgangspunkt for faktisk at sige, at om ti år er der ikke flere hjemløse i Danmark.

FAKTA: Boliger og nyt partnerskab skal bekæmpe hjemløshed

Regeringen vil med nyt udspil reducere antallet af hjemløse i Danmark og samtidig fjerne langvarig hjemløshed.

Det skal ske gennem en række forslag, som overordnet inddeles i tre indsatser.

1) Flere billige boliger til udsatte og hjemløse:

* Regeringen ønsker at skaffe 2900 flere billige boliger til socialt udsatte. Det fremgår af regeringens boligudspil fra midten af oktober.

Regeringen vil i perioden 2022-2023 bruge 100 millioner kroner til midlertidigt at kunne nedsætte huslejen i op til 1200 eksisterende almene boliger til 3500 kroner om måneden.

Regeringen foreslår desuden at afsætte 680 millioner kroner til og med 2026 til et engangstilskud, som permanent nedsætter huslejen til 3500 kroner om måneden for op til 1700 nye almene boliger.

* Samtidig skal der indgås aftale med kommunerne om at udnytte anvisningsretten til knap 40.000 almene familieboliger med husleje på under 3500 kroner om måneden.

* Kommunerne skal også have bedre mulighed for at give tilskud til husleje i udslusningsboliger. Det kan blandt andet være flere boligtyper og udvidede målgrupper.

2) Omlægning af økonomiske strukturer:

* Regeringen lægger op til, at den statslige refusion efter et kort ophold på et herberg overgår til støtte til borgeren frem for at dække udgifter for lange ophold på herberger.

Det skal skabe økonomisk incitament for kommunerne til at tilbyde borgere bolig med bostøtte eller et midlertidigt botilbud.

* Regeringen vil indføre en ny bostøtteparagraf i serviceloven. Det skal understøtte 'øget brug af de specialiserede støttemetoder efter housing first-tilgangen', lyder det i udspillet.

* Der skal være krav om, at kommuner skal lave handleplaner for alle borgere på herberger.

* Hvis kommunerne kan stille med en egnet bolig og social støtte, skal de have mulighed for udskrivningskompetence. Det er nu forstanderen, der har kompetence til at træffe afgørelse om optagelse på og udskrivning fra et herberg.

Der skal desuden sørges for bedre klageadgang for hjemløse.

* Det skal analyseres, hvordan man fremadrettet sikrer, at der i fremtiden er sikret det rette antal herbergspladser til borgere med akut behov.

3) Udbredelse af housing first-strategi:

* Der skal etableres et nationalt partnerskab på hjemløseområdet. Det skal ske på tværs af stat, kommuner, fonde, ngo'er og boligorganisationer.

* En taskforce skal styrke kommunernes indsats. Taskforcen skal tilbyde analyse- og udviklingsforløb til kommunerne samt rådgive kommuner og herberg.

Kilde: Udspillet 'Alle skal have et hjem' fra Social- og Ældreministeriet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: