Organisationer siger ja til afstemning om EU-retsforbehold

23 organisationer forholder sig positivt til tilvalgsordningen, mens ikke en eneste anbefaler et nej

Stem ja.

Anbefalingen til danskerne er klar fra hele 23 danske organisationer, som er positive over for folkeafstemningen om EU-retsforbeholdet 3. december.

Ja- og nej-partierne på Christiansborg er rivende uenige, men ifølge en analyse fra Tænketanken Europa er en række organisationer, herunder Dansk Industri, Dansk Erhverv, LO, FTF, Red Barnet, Politiforbundet samt Advokatrådet, positivt indstillede.

Der lægges blandt andet vægt på deltagelse i Europol, bedre beskyttelse af børn samt bedre vilkår for virksomheder og lønmodtagere.

Det kan vise sig at blive en vigtig allieret for ja-siden, da organisationerne kan hjælpe med at eksemplificere og konkretisere, hvad det europæiske retssamarbejde går ud på.

Organisationerne spillede en vigtig rolle i debatten forud for afstemningen om Patentdomstolen, som endte med et ja, hvilket var i tråd med, hvad langt de fleste organisationer anbefalede.

Ud af de i alt 29 høringssvar er 23 organisationer positivt indstillede, mens seks forholder sig neutralt, og ikke et eneste anbefaler et direkte nej ifølge analysen.

Selve processen samt udformningen af lovforslaget kritiseres, men der udtrykkes ikke kritik over for selve tilvalgsordningen.

Det største kritikpunkt i høringssvarene er faktisk, at tilvalgsordningen ikke er omfattende nok, og at ja-partierne burde have valgt flere retsakter til.

Det har ikke været muligt for tænketanken Europa at identificere interesseorganisationer, der er direkte imod en afstemning om retsforbeholdet.

Det er nye regler, der betyder, at Danmark risikerer at skulle forlade det europæiske politisamarbejde i Europol på grund af retsforbeholdet, som omhandler opgaver, der varetages af politiet og de retlige myndigheder.

Det er ifølge ja-partierne S, V, R, SF og K hovedårsagen til, at de nu ønsker et ja til at omdanne retsforbeholdet til en såkaldt tilvalgsordning.

Nej-partierne DF, LA og EL afviser, at det er nødvendigt at ændre på retsforbeholdet, hvis Danmark skulle ønske at fortsætte i Europol-samarbejdet.

I stedet skal man gøre som eksempelvis Norge og Schweiz, der er med i Europol via en såkaldt parallelaftale, lyder det.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter