Over 5000 anholdt i Rusland

De russiske myndigheder har foretaget en nedlukning i det centrale Moskva og andre byer i Rusland

Mange anholdt under anti-Putin- og pro-Aleksej Navalnyj-demonstrationer i Rusland
Følg Politik

Russisk politi har anholdt over 5000 mennesker i alt i løbet af søndagen, hvor der over hele Rusland har været demonstrationer til fordel for den fængslede oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj.

Det viser en opgørelse fra den uafhængige overvågningsgruppe OVD-Info.

Politiet havde på forhånd meddelt, at demonstrationerne er ulovlige, og at de ville blive opløst.

Allerede inden demonstranterne samledes, havde myndighederne foretaget en usædvanlig nedlukning af det centrale Moskva og af andre byer.

5021 mennesker meldes søndag aften dansk tid anholdt forskellige steder i landet. Af dem er 1608 anholdt i Moskva og 1122 i landets næststørste by, Sankt Petersborg.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Der er allerede gennemført mange anholdelser i Moskva, hvor demonstranter har forsamlet sig. Foto: Maxim Shemetov/Ritzau Scanpix
Der er allerede gennemført mange anholdelser i Moskva, hvor demonstranter har forsamlet sig. Foto: Maxim Shemetov/Ritzau Scanpix

Også den fængslede Kreml-kritikers kone, Julia, blev anholdt i Moskva. Hun blev senere løsladt igen, men er sigtet for at have forbrudt sig mod regler for at deltage i en demonstration.

Julia Navalnaya skal for en dommer mandag, oplyser hendes advokat ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Navalnyjs kone blev også tilbageholdt ved en lignende demonstration for en uge siden.

Hundredvis af politifolk med skjolde, knipler og hjelme var søndag på gaden i de centrale dele af Moskva. Det betyder, at fodgængere kun har begrænset adgang.

Myndighederne har også lukket flere metrostationer og omdirigeret dele af den offentlige transport.

En 40-årig kvindelig demonstrant i Moskva siger, at hun er kommet til demonstrationen, til trods for at hun fik et angstanfald lørdag af frygt for følgerne ved at deltage.

- Jeg forstår, at jeg bor i et totalt lovløst land. I en politistat uden uafhængige domstole. I et land, der er styret af korruption. Jeg så det gerne anderledes, siger demonstranten, der blot er identificeret som Julia.

Oppositionsgrupper kræver den fængslede Navalnyj sat på fri fod. De har bebudet store demonstrationer, efter at titusinder gik på gaden mange steder i landet sidste lørdag for at vise deres støtte til præsident Vladimir Putins mest fremtrædende kritiker.

Ifølge den uafhængige overvågningsgruppe OVD-Info blev flere hundreder anholdt allerede lørdag i forbindelse med protester i Sibirien og de østlige dele af landet. Sidste lørdag blev over 4000 mennesker tilbageholdt af politiet.

Navalnyj blev for omkring to uger siden anholdt i Rusland. Det skete, da han vendte hjem fra Tyskland, hvor han var blevet behandlet for en forgiftning.

Demonstranter har varslet nye protester i hele landet forud for oppositionslederens retssag. Den skal efter planen gå i gang på tirsdag.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind