OVERBLIK: Forstå Trumps indrejseforbud på to minutter

Den amerikanske præsident har sat en stopper for modtagelse og flygtninge, samtidig med at han nægter at lade statsborgere fra syv lande få indrejsetilladelse

Præsident Trump med et af de dekreter han har underskrevet i sin første tid som præsident. Foto: AP
Præsident Trump med et af de dekreter han har underskrevet i sin første tid som præsident. Foto: AP

Opdateret klokken 22.12 med nye oplysninger om personer med dobbelt statsborgerskab.

Er du fra Iran, Syrien, Irak, Libyen, Somalia, Sudan eller Yemen, kan du godt begynde at se dig om efter et nyt ferie-mål, hvis du ellers havde planer om at rejse til USA inden for de kommende tre måneder.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, underskrev i fredags et dekret, der forbyder indrejse i USA for statsborgere fra disse syv lande.

Men det er ikke alt.

Også flygtninge fra krigsramte lande bliver nægtet adgang de næste fire måneder.

Ekstra Bladet har samlet alt, hvad du behøver at vide om Trumps indrejseforbud, herunder:

Se også: Trumps forbud rammer pære-danske Anita: Kan ikke besøge familien i USA

 

Hvad er konsekvensen af dekretet?

* Ingen flygtninge fra noget sted i verden får adgang til USA de kommende 120 dage. I forvejen har USA et rigidt flygtninge-system med massive baggrundchecks af flygtninge. Det gør, at sagerne ofte tager op til to år at behandle.

* Ingen flygtninge fra Syrien får fremover adgang til USA. Forbuddet gælder på ubestemt tid. Sidste år tog USA imod 12.486 flygtninge fra Syrien. Det er væsentligt mindre end eksempelvis Tyskland, der tog imod omkring 300.000 syriske flygtninge samme år.

* Statsborgere fra Iran, Syrien, Irak, Libyen, Somalia, Sudan og Yemen kan i første omgang i 90 dage ikke få visum til indrejse i USA. Forbuddet rammer også personer med opholdstilladelse i USA, hvis de forlader landet. Alt i alt retter forbuddet sig mod omkring 134 millioner personer.

* Personer med dobbelt statsborgerskab, hvor det ene statsborgerskab er i et af de syv lande, der er omfattet af forbuddet, vil heller ikke kunne få visum til USA. Ifølge det britiske udenrigsministerium rammer dette dog ikke briter med dobbelt statsborgerskab, hvis bare de ikke rejser direkte fra et af de syv lande. Det danske udenrigsministerium har oplyst til Ritzau, at danskere med dobbelt statsborgerskab, hvor det ene statsborgerskab er fra et af de berørte lande, vil blive afvist, hvis de tager til USA.

* Religiøs baggrund kommer til at betyde noget, når USA i fremtiden behandler ansøgninger om opholdstilladelse fra flygtninge. Punktet er formuleret sådan, at en ansøger, der tilhører en minoritets-religion i et land, vil blive prioriteret højere end en ansøger, der tilhører majoritets-religionen. Det betyder, at USA fremover kan prioritere flygtende kristne fra Mellemøsten frem for flygtende muslimer.

* I 2017 vil USA højst tage imod 50.000 flygtninge. Tidligere var tallet 110.000.

Se også: Norwegian ramt af indrejseforbud: Kvinde sendt retur til København

Demonstranter ved JFK-lufthavnen i New York. Foto: AP
Demonstranter ved JFK-lufthavnen i New York. Foto: AP
 

 

Hvad betyder forbuddet for danskere?

* Reglerne for danskere, er kun har dansk pas, er fortsat de samme som tidligere.

* Danskere med dobbelt statsborgerskab i et af de syv lande, der er omfattet af forbuddet, vil ikke kunne opnå amerikansk visum.

Se også: Trumps forbud gælder også danske borgere med to pas

Amerikanere på barrikaderne over for Trump. Foto: AP
Amerikanere på barrikaderne over for Trump. Foto: AP
 

 

Hvad er formålet med forbuddet?

* Beslutningen er en del af en række stramninger i USA's udlændingepolitik. Formålet er ifølge Trump at holde 'radikale, islamistiske terrorister' ude af landet. 'Jeg vil ikke have dem her,' sagde han fredag.

* De henholdsvis 90 og 120 dage, som forbuddet gælder, skal give Trump-administrationen tid til at opsætte nye og stramme screening-procedurer over for flygtninge, immigranter og turister.

Se også: Kæmpe OL-stjerne ramt af Trumps rejseforbud: Er ikke velkommen i USA

Protester mod Trumps indrejseforbud. Foto: AP
Protester mod Trumps indrejseforbud. Foto: AP
 

 

Hvad er reaktionerne?

* Demonstranter ved en lang række lufthavne over hele USA protesterer mod forbuddet.

* Den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton, som tabte valget til Donald Trump, har erklæret sin støtte til demonstranterne. 'Dette er ikke, hvem vi er', har hun skrevet på Twitter.

* Flere føderale dommere har besluttet, at personer, der har gyldigt visum, og som havde påbegyndt deres rejse, da Trump underskrev dekretet, ikke kan afvises.

* Flere amerikanske top-erhvervsledere har taget afstand fra forbuddet. Eksempelvis Facebook-stifter Mark Zuckerberg, der på sit eget medie skriver, at 'vi er en nation af immigranter, og det gavner os alle, når de bedste og klogeste fra hele verden kan leve, arbejde og bidrage her.'

* FN har fordømt forbuddet.

* Adskillige regeringer over hele verden har taget afstand fra forbuddet. Tyske Angela Merkel mener ikke, at man kan skære alle over én kam på den måde, som Trump gør, regeringen i Indonesien - verdens folkerigeste muslimske nation - mener at forbuddet vil have en negativ effekt på kampen mod terror, og den danske regering - i form af udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) - mener ikke, at forbuddet er fair.

Se også: Samuelsen går i rette med Trumps ordre: Uklog

Trump: Det er ikke et forbud mod muslimer

Siden præsident Donald Trump fredag underskrev et dekret, der afviser flygtninge de næste 120 dage og rejsende fra syv lande, hvor de fleste indbyggere er muslimer, har hashtagget #MuslimBan spredt sig som en steppebrand på de sociale medier.

Men Donald Trump afviser, at indrejseforbud er rettet mod muslimer.

- Det er ikke et forbud mod muslimer, sagde han i går til journalister i Det Hvide Hus, hvorefter han tilføjede:

- Det fungerer rigtig godt. Du ser det i lufthavnene, du ser det over det hele.

Lanceret som 'muslimforbud'
Donald Trumps rådgiver, den tidligere New York-borgmester Rudy Giuliani, er dog ikke helt enig med sin chef. Han fortæller i et interview med Fox News, at Trump oprindeligt omtalte forbuddet som et 'forbud mod muslimer'.

- Da han lancerede det, sagde han 'muslimforbud' og 'vis mig hvordan jeg kan gøre det på en lovlig måde'.

Rudy Giuliani forklarede herefter, at han sammen med juridiske eksperter i stedet valgte at formulere dekretet som et 'sikkerhedsforbud'.

Kilder: The Guardian, Ritzau, Udenrigsministeriets Borgerservice, Aftenposten, Det britiske udenrigsministerium

116 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere